Niet alles is te koop : de morele grenzen van marktwerking - Sandel, Michael J., 1953-; van Klaveren, Karl, ....- (S.l. : Ten Have, 2013)
Spraakmakende filosoof ontketent debat over grenzen marktwerking Mag een verzekeraar of een werkgever iemand een bonus geven om af te vallen? Moeten we kinderen betalen om boeken te lezen of goede cijfers te halen? Kun je met een prijskaartje aangeven hoeveel een mensenleven het milieu belast? En is staatsburgerschap te koop voor immigranten die ervoor willen betalen? In Niet alles is te koop behandelt de Amerikaanse Harvardfilosoof Michael J. Sandel een van de grootste morele vraagstukken van onze tijd: is er niet iets mis met een wereld waarin alles te koop is? En zo ja, wat kunnen we doen om te voorkomen dat marktwaarden gebieden binnendringen waar ze niet thuishoren? Afgelopen decennia hebben marktwaarden de niet-economische normen uit bijna elk levensgebied verdrongen: dat zien we in de zorg, opvoeding, overheid, kunst en sport, en zelfs in het gezinsleven en persoonlijke relaties. Volgens Sandel zijn we zonder dat we het weten uit een markteconomie in een marktgestuurde samenleving beland. (flaptekst)
De schrijver, een bekend hoogleraar politieke wetenschappen van Harvard, die al eerder naam maakte met het boek 'Rechtvaardigheid' (2010), filosofeert over het ontstaan van het geloof in markwerking, en probeert de lezer aan het denken te zetten over ethiek en de grenzen van de markt. Hij geeft vele boeiende voorbeelden en stelt als filosoof slechts kritische vragen zonder te oordelen. Een (wereldwijd, en ook in Nederland) actueel, maar complex thema, dat aan de hand van alledaagse voorbeelden bespreekbaar wordt gemaakt. Met een uitgebreid register en eindnoten per hoofdstuk. Zonder economische voorkennis goed leesbaar.
Keywords: Vrije markteconomie -- Ethiek