België-Nederland : verschil moet er zijn - Wouters, Paul, 1950- (Rotterdam : Lemniscaat, 2007)
Belgen en Nederlanders zitten elkaar dicht op de huid, maar de onderlinge verschillen zijn groter dan je denkt. In zijn zoektocht naar de wortels van hun eigenaardigheden komt de filosoof Paul Wouters terecht bij de geschiedenis, het geloof, de economie en natuurlijk de taal en cultuur van Nederland en België. Al kijkend, luisterend, analyserend en filosoferend brengt hij een aanzienlijke kloof in kaart.
Paul Wouters (1950) is filosoof. In 1983 verhuisde hij van Vlaanderen naar Nederland. Hij onderzocht de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen in de taal (misverstanden), sociale toestanden, modernisering, cultuur, geschiedenis, geloof, levensstijl, consumptiegedrag, organisatietalent en economie. Het grootste misverstand is volgens hem dat Vlamingen en Nederlanders denken dat ze dezelfde taal spreken, terwijl er in feite grote verschillen zijn in woordkeus, grammatica, betekenis van bepaalde woorden, stemgeluid, zich presenteren en communiceren. Soms merk je dat hij al even weg is uit Vlaanderen en eerder het Vlaanderen van de jaren zeventig en tachtig beschrijft dan dat van 2005. Bij de internationale vergelijking van scholieren vergeet hij dat Vlaanderen bij het recentste Pisa-onderzoek (december 2004) in alle disciplines boven Nederland scoorde in plaats van op hetzelfde niveau. Hij heeft een goede kijk op de geschiedenis van Nederland en België. Hij ontkomt niet aan veralgemeningen, maar dat is begrijpelijk bij het schetsten van het profiel van twee volkeren, waarbinnen zelf al grote verschillen bestaan. Door de vele verwijzingen naar filosofen en schrijvers is het geen gemakkelijk boek, maar wel een aanrader voor Nederlanders en Vlamingen om elkaar beter te begrijpen.