Laat ze buiten spelen : pleidooi voor gezonde risico's. - Tovey, Helen, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
In dit boek pleit de auteur voor buitenspeelplaatsen die voor kinderen uitdagend zijn en leerzaam. Dit omdat buitenspelen van belang is voor de ontwikkeling van het kind, voor zijn gezondheid en voor het leerproces. Door de volle agenda's van kinderen, door ruimtegebrek en door weinig stimulansen mankeert het vaak aan buiten leren en spelen. Onderbouwd door allerlei onderzoeken bespreekt de auteur de mening van mensen als Fröbel en Montessori, komen diverse soorten speelruimtes aan bod en is er uitgebreid aandacht voor risico's en uitdagingen. Het goed gefundeerde boek geeft de Engelse situatie weer; wel is er een afzonderlijk hoofdstuk van twaalf pagina's over de stand van zaken in Nederland (weinig belangstelling vanuit de politiek en de media, onvoldoende financiële middelen).
Helen Tovery brengt in dit boek belangrijke elementen bij elkaar over wat het betekent om tijdens en door buitenspel te leren. Ondanks pogingen om de eis wettelijk te verankeren dat aan kinderen rijke mogelijkheden worden geboden om 'buiten' te leren, is dat tot nu toe niet gebeurd. Het boek wil in afwachting daarop - ondersteuning geven aan beroepskrachten die met kinderen van anderen werken. Zij worden aangemoedigd om kinderen op rijke en gevarieerde manieren ervaringen van hoge kwaliteit aan te bieden op buitenspeelterreinen. (Bron: www.maklu.be)
Spaces and places. Risk and challenge. - Berkshire : Mc-Graw-Hill ; Open University, [s.a.]
Keywords: Natuurbeleving -- Kinderen (0-12 jaar).; Spelen -- Didactiek