Speel natuur in de stad : hoe maak je dat? - Van den Bogaard, Josine, ....-; Lobst, Sigrun, ....-; Schuster, Margit, ....- (Utrecht : Van Arkel, 2009)
Speelplezier, natuur ervaren, ruimte voor creativiteit en bewegen, sociaal-emotionele ontwikkeling, frisse buitenlucht, uitdaging: allemaal essentieel voor een gezonde ontwikkeling en allemaal zaken die speelnatuur te bieden te bieden heeft. Dit boek vertelt praktijkmensen hoe we speelnatuur terugkrijgen in de stad. Weet u nog hoe eindeloos u speelde op dat veldje, met die geurende struiken, die boom waarvan het u lukte erin te klimmen, hoe u het ijs voelde kraken bij die sloot? Hoe u daar met uw vriendjes uw fantasie kon laten gaan en de tijd vergat? Ondanks de toenemende aandacht en zorg voor het opgroeiende kind, verdwijnen groene, avontuurlijke speelplekken en -plekjes steeds meer uit de woonomgeving. Dat moet veranderen. Speelplezier, natuur ervaren, ruimte voor creativiteit en bewegen, sociaal-emotionele ontwikkeling, frisse buitenlucht, uitdaging: allemaal zaken die belangrijk zijn om je als kind gezond te ontwikkelen. En allemaal zaken die speelnatuur te bieden heeft! Maar hoe ziet goede, beheersbare, uitdagende speelnatuur er uit? Hoe initieer je, ontwerp je, maak je, beheer je deze in de woonomgeving? Voor een antwoord op deze vragen combineert dit boek de kennis van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de inzichten van de GGD Rotterdam-Rijnmond met de praktijkervaringen van Natuurspeeltuin de Speeldernis. Het resultaat is een zeer leesbaar, rijk geïllustreerd, overzichtelijk verhaal, dat speelnatuur van al zijn kanten belicht. Het nodigt uit zelf het avontuur van het realiseren van speelnatuur in de stad aan te gaan: als initiatiefnemer, als ambtenaar, als ontwerper, als beheerder, als ouder of gewoon als 'homo ludens', de spelende mens....
Keywords: Natuurbeleving -- Kinderen (0-12 jaar).; Speeltuinen