Identiteit en interculturaliteit : identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel - Lleshi, Bleri, ....-; Van den Bossche, Marc, 1960- (Brussel : VUBPRESS, 2012)
Vaak denken wij over identiteit in termen van onveranderlijkheid. Of we refereren aan iets dat ons definitief gegeven zou zijn en dat misschien zelfs beschermd moet worden. Een visie die hardnekkig standhoudt. In Brussel is deze thematiek veel meer voelbaar dan waar ook in België. Hoe gaan jongeren daarmee om? Hoe komen zij tot de constructie van een identiteit? Politicoloog en filosoof Bleri Lleshi zette een onderzoek op het getouw dat zowel een praktisch-empirisch als een theoretisch luik meekreeg. Hij stelde hierover een boek samen met Marc Van den Bossche, professor filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. In het theoretische deel gaan Noel Clycq, Leen De Bolle en Marc Van den Bossche in op de sociologische en filosofische aspecten van identiteitsvorming. Identiteit wordt er beschreven als voortkomend uit dialoog en ontmoeting met de ander. In het praktische deel schetst Eric Corijn een beeld van Brussel als kosmopolitische stad in wording. Nadien volgen enkele getuigenissen van betrokken jongeren in het project Ideaal Brussel. Hoe gaan zij om met hun meerlagige identiteit in de Brusselse context? In deel drie maakt Bleri Lleshi een analyse van het discours achter concepten zoals diversiteit, integratie en inburgering. Olivia Rutazibwa sluit het boek af met een beschouwing over de meervoudigheid van interculturele identiteiten. Dit boek verlaat de geijkte paden van het denken over cultuur en identiteit. De monoloog van politici en opiniemakers over de dreiging die uitgaat van ‘de ander' maakt hier plaats voor een constructieve dialoog met respect voor de veelheid van stemmen die in het debat betrokken zijn, maar die veel te lang niet werden gehoord. Deze tweede, herziene editie is aangevuld met een nieuw essay van Bleri Lleshi over het identiteitsdebat in Vlaanderen.
Keywords: Culturele identiteit -- Brussel; Multiculturele samenleving -- Brussel