Jongeren en geweld : dader- en slachtofferschap gemeten en beleefd - Vlaams Vredesinstituut; Verdonck, Evi, ....-; Cops, Diederik, ....-; Pleysier, Stefaan, 1975- (Leuven : Acco, 2011)
Jeugddelinquentie en jongerengeweld nemen op het eerste gezicht steeds toe. De auteurs trachten dit fenomeen te verklaren aan de hand van een brede literatuurstudie met een kritische kijk op cijfermateriaal, nieuwe analyses op basis van de monitor van het Jeugdonderzoeksplatform en de Veiligheidsmonitor. Ook stellen ze jongeren zelf vragen over geweld. In de eerste hoofdstukken worden duidelijke definities gegeven van de gebruikte begrippen. In het tweede deel bespreken ze de beschikbare cijfergegevens over het jongerengeweld, zowel in Vlaanderen als op internationaal gebied. De onderzoeksresultaten worden op een wetenschappelijke wijze beschreven, maar zijn ook goed te begrijpen voor de modale lezer. Het laatste deel is het meest confronterende en innoverende. Hier laten de auteurs de jongeren zelf aan het woord. Ze vatten op het einde een aantal reacties samen. De auteurs leveren met dit onderzoek een bijdrage aan een meer genuanceerde kijk op jongeren en geweld. De lay-out is helder, met toevoeging van duidelijke grafieken en schema's. Vooraan vind je een lijst van de gebruikte afkortingen, tabellen en figuren, achteraan een uitgebreide reeks eindnoten en enkele bijlagen.
'Jongeren en geweld' is een thema dat niet zelden aanleiding geeft tot ongerustheid en verhitte discussies. Media, politici en wetenschappers besteden ruim aandacht aan het fenomeen. Jongeren komen hierbij in hoofdzaak als probleem in beeld. Bovendien lijkt de overtuiging dat jongeren steeds gewelddadiger worden algemeen aanvaard. Als antwoord op die maatschappelijke bezorgdheid worden door beleidsmakers allerlei initiatieven genomen, zowel preventief als repressief. De mening dat jongerengeweld de laatste jaren is toegenomen, is echter zelden gestoeld op een wetenschappelijk onderbouwde analyse. Bovendien wordt in het debat de mening en perceptie van jongeren zelf niet of onvoldoende betrokken. In dit boek brengen onderzoekers van de K.U.Leuven in opdracht van het Vlaams Vredesinstituut alle recente gegevens samen die in Vlaanderen beschikbaar zijn over jongerengeweld. Naast een kritische kijk op dit bestaande cijfermateriaal, worden ook nieuwe diepgravende analyses uitgevoerd op cijfers van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) en de Veiligheidsmonitor. Dit kwantitatief luik schetst een beeld van de omvang, aard en evolutie van de problematiek. Bovendien worden ook de resultaten van nieuw kwalitatief onderzoek naar de attitudes en perceptie van jongeren zelf gepresenteerd. Dit maakt van deze studie een belangrijke aanvulling op het beschikbare onderzoek. Het boek Jongeren en geweld geeft beleidsmakers en iedereen met een hart voor jongeren een actueel en genuanceerd beeld van jongerengeweld.
Digitale uitgave opvraagbaar aan de balie.
Keywords: Geweld -- Jeugd