Scheiden in meervoud : over partners, kinderen en grootouders. - Pasteels, Inge, 1980?-; Mortelmans, Dimitri, 1972- (Leuven : Acco, 2013)
In 2011 waren er dertienduizend echtscheidingen in Vlaanderen. Het beëindigen van een huwelijk is een ingrijpende gebeurtenis, zeker wanneer er kinderen zijn. Scheiden betekent het herdefiniëren van de ouderrol voor ex-partners met kinderen. Kinderen komen hierbij, soms onverwacht, in een stroomversnelling van emoties en gewijzigde leefsituaties terecht. Ook de grootouders zijn betrokken partij. Relaties met de kleinkinderen of met de andere ouder van de kleinkinderen krijgen een nieuwe invulling. Wanneer bovendien een nieuwe partner het gezin komt vervoegen, hertekenen posities en relaties zich volledig. In dit tweede naslagwerk van het academisch consortium “Scheiding in Vlaanderen” wordt de focus verbreed naar het ruimere netwerk van gescheiden personen. Op basis van informatie verzameld bij ongeveer 4500 ex-partners, 1100 kinderen, 1400 grootouders en 1500 nieuwe partners worden situaties na echtscheiding in tal van levensdomeinen geschetst voor alle betrokken actoren. Dit boek zoomt in op het voorkomen van eenoudergezinnen en nieuwe partnerrelaties en beschrijft relaties tussen ouders en stiefouders. In een tweede deel komt het sociale leven van ex-partners, eenzaamheid bij kinderen en de contacten tussen grootouders en kleinkinderen aan bod. Daarna worden gevolgen van scheiding voor ex-partners op vlak van welzijn, professioneel zorggebruik en arbeidsmarktparticipatie beschreven. Tot slot is er ruime aandacht voor gevolgen van scheiding voor kinderen. Hoe voeden gescheiden ouders hun kinderen op? Heeft de verblijfsregeling invloed op het algemeen welzijn van een kind? Wat is de rol van de echtscheiding met het oog op de schoolresultaten?
Inhoudsopgave (verkort): 1. Scheiden in Meervoud. Over partners, kinderen en grootouders - 2. Gescheiden en dan? Herpartneren in Vlaanderen anno 2010 - 3. Verblijfsco-ouderschap en de relaties tussen ouders en stiefouders - 4. Het sociaal leven van gescheiden ouders: wat is de rol van de verblijfsregeling? - 5. Eenzaamheid over generaties heen? Eenzaamheid bij kinderen na de scheiding van hun ouders - 6. Grootouders én kleinkinderen over contact na echtscheiding - 7. Uit elkaar gaan. Kenmerken van het echtscheidingsproces en het welzijn van ex-partners na de scheiding - 8. Het contacteren van professionele hulpverleners omwille van sociale of emotionele problemen bij net-gehuwde en net-samenwonende koppels: de rol van partner- en relatiekenmerken - 9. Partnereffecten op de arbeidsmarktparticipatie van gescheiden vrouwen - 10. De opvoeding door gescheiden ouders en het welbevinden van het kind: wat is van tel? - 11. Verblijfsregelingen en welbevinden van kinderen: Verschillen naar gezinskenmerken - 12. De invloed van ouderlijke echtscheiding op schoolloopbanen - 13. Scheiden in Meervoud. Uitdagingen voor de toekomst
Bevat bibliografieën
Keywords: Echtscheiding -- Vlaanderen; Eenoudergezinnen