Brugge : ontdekken en beleven - Ferrand, Franck, ....-; Sarramon, Christian, ....-; Ghoos, Reinhilde, ....- (Tielt : Lannoo, 2002)
Brugge, ontdekken en beleven is een mooi kijk- en leesboek, dat de stad in al zijn facetten toont, met oog voor details die de sfeervolle en pittoreske plaatsen tot hun recht laat komen. De rijk versierde gevels, de prachtige binnentuinen vol planten en bloemen, de mooie en aantrekkelijke interieurs, de reien met de in het water weerspiegelde woningen erlangs: ze maken elk op hun eigen manier de eigenheid van Brugge uit. Specifieke aandacht gaat verder uit naar de musea waar Brugge zo rijk aan is en naar de Brugse specialiteiten, zoals kant en typische snoepjes als frambozenkegels en babelutten. Aansluitend aan de Brugge 2002-actualiteit is een beknopt overzicht opgenomen over hedendaagse architectuur, met het concertgebouw, de loopbrug over de Coupure en het paviljoen van Toyo Ito op de Burg. Naast Brugge-binnenstad komt ook Damme aan bod, met aandacht voor het landschap, de architectuur, het culinaire, en kleinere plaatsjes als Lissewege met zijn witgekalkte vissershuisjes en de abdij Ter Doest. De adressengids die achter in het boek is opgenomen, en info biedt over hotels, gastenverblijven, eetgelegenheden en specifieke winkels, is handig meegenomen. Schitterend geïllustreerd werk, met veel zorg en smaak samengesteld en met oog voor details.
Brugge mag in 2002 de titel 'Culturele hoofdstad van Europa' voeren. Dit resulteert in een vloedgolf van boeken, die elk op hun manier een ode zijn aan het rijke verleden en het prachtige heden van dit 'Venetië van het noorden'. Twee Franse auteurs uitten hun liefde voor het stadje door een album dat uitmunt door zijn overvloed aan artistieke kleurenfoto's, professioneel genomen vanuit allerlei originele hoeken en met veel oog voor kleine en fijne details, waar de meeste bezoekers niet op letten. In zijn geheel is het eerder een selectief cultuurhistorisch sfeerbeeld, met frequente verwijzingen naar het Middeleeuwse, Bourgondische en Habsburgse verleden dan een rationeel-chronologisch historisch overzicht. Wie dit boek doorneemt, geniet van veel mooie dingen en zal bij zijn bezoek aan de stad en de streek ook meer aandacht hebben voor de schitterende details. De adressengids achteraan selecteert enkele chique hotels, fijne restaurants, gastronomische plekjes, kant, antiek, lederwaren en musea. Een summier historisch overzichtje en een beknopte bibliografie sluiten het boek af.
Bruges : invitation au voyage
Keywords: Brugge