Getallen voor gevorderden - Bloemhof, Jantine, ....- (Amsterdam : Stichting Vierkant voor Wiskunde, 2006)
Getallen voor gevorderden gaat over vijf heel verschillende onderwerpen. Het behandelt om te beginnen twee bijzondere wiskundige getallen: pi en oneindig. Pi is onmisbaar bij het berekenen van de omtrek en oppervlakte van bijvoorbeeld cirkels of kegels. Je leert hoe Archimedes vroeger de waarde van pi vond en hoe je zelf de waarde van pi kunt bepalen. Oneindig heeft allerlei verrassingen voor je in petto. Weet je dat er een hotel is waar een oneindig aantal gasten een kamer kan boeken? Dan zijn er alphametics. Dit zijn optelsommen waarin letters cijfers voorstellen. Jij gaat uitzoeken welke letter door welk cijfer vervangen moet worden om een juiste optelling te krijgen. Verder maak je kennis met de getallen in spijkerschrift die de Babyloniërs lang geleden gebruikten. En je gaat rekenen met mogelijke buitenaardse getallen. Die worden niet echt gebruikt, maar je kunt er wel degelijk allerlei berekeningen mee uitvoeren. Omdat het een moeilijk schrift is, worden de buitenaardse cijfers vervangen door letters wanneer je ermee gaat rekenen. Buitenaardse getallen blijken sterk te lijken op de getallen waar computers mee rekenen.
Keywords: Wiskunde -- Secundair onderwijs