Schaduwzuster - Van der Vlugt, Simone, 1966- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2014)
Marjolein, het hoofdpersonage, is lerares op een VMBO-school in Rotterdam, een school die druk bezocht wordt door kinderen van allochtonen en waar de problemen nooit van de lucht zijn. Marjolein is evenwel idealistisch ingesteld en haar engagement maakt haar tot een prima leerkracht, tot zij op een dag door een leerling met een mes bedreigd wordt. Het incident is het begin van veel ellende, want er volgen dreigbrieven en boze ouders wachten haar op aan de schoolpoort. Het leven wordt een nachtmerrie voor Marjolein, tot op een dag het latent geweld plots acuut wordt.
De idealistische Marjolein, getrouwd met Raoul en moeder van Valerie, is docente Nederlands aan het Rotterdams College, een zwarte middelbare school. Op een dag wordt ze in de les door Bilal Assrouti, een negentienjarige scholier, met een mes bedreigd. Er volgen meer nare incidenten en als Marjolein wordt vermoord, zijn de mensen uit haar omgeving ervan overtuigd dat Bilal de dader is… Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: vanuit het gezichtspunt van Marjolein, afgewisseld door dat van haar tweelingzus Marlieke. Tweede thriller van Simone van der Vlugt (1966) die eerder goed besproken historische jeugdromans publiceerde. Haar debuutthriller, de bestseller 'De reünie', werd door de site Crimezone uitgeroepen tot het beste thrillerdebuut van 2004, kreeg één ster in VN's Detective & Thrillergids 2005 en werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005.
Doelgroep: volwassenen