Homme's hoest - Hermans, Willem Frederik, 1921-1995 (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2014)
In deze korte en fraai uitgevoerde novelle plaatst Hermans tegenover elkaar twee onduidelijke figuren: Homme op weg naar Istanboel om zijn Jaguar te verkopen, en Helena, dol op reizen, zojuist levend tevoorschijn gekomen uit het wrak van een Rolls Royce. Ze ontpopt zich als de leidende figuur die hem naar Homerische steden in Turkije laat rijden, en hem vrijhoudt, wat hij met een dodelijk ongeluk moet bekopen, waarna zij overstapt op een Amerikaanse Rolls, op weg naar Troje. Het schematisch verhaal - dat in zijn opbouw aan "Het behouden Huis" doet denken, leent zich voor symbolische interpretatie.
Doelgroep: volwassenen