Copycat - Burgers, Laura, ....-; Burgers, Simon, ....- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2014)
Stefan verliest bij een ongeluk een voet, maar omdat zijn ouders gespaard hebben voor een kloon kan hij een nieuwe voet krijgen. Zijn vriendin Zara (16) is echter tegen klonen en overtuigt Stefan ervan dat deze ontwikkeling niet goed is. Om de wereld te overtuigen dat klonen ook menselijk zijn, besluiten ze hun eigen klonen te ontvoeren en voor de tv te brengen.
Spannend verhaal dat zich afspeelt in een rauwe wereld vol geweld, waarin een aantal jongeren de doordravende volwassenen ter verantwoording wil roepen. Het thema klonen is echter ondergeschikt gemaakt aan de in veel details verhalende overlevingstocht door het land, om te ontsnappen aan hun achtervolgers. Het verhaal heeft daardoor niet zoveel diepgang, maar wel veel vaart en mede door de sympathieke hoofdrolspelers met de toch wat vlakke karakters zal het de jonge lezer tot het open eind blijven boeien. De opzet van het prettig lezende verhaal met veel dialoog (ondersteund door een eigen website, www.copycatboek.nl) doet overigens sterk denken aan 'Vechten voor overmorgen' (1980) van Evert Hartman.
Leeftijd: 14+
Keywords: Kloneren