Kwaad bloed - De Sterck, Marita, 1955- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2014)
Emma wordt in een ijselijk strenge kostschool opgesloten, ver weg van haar grote zus, die aan een vreemde ziekte lijdt. Maar hoe klein en kort de kloosterzusters de meisjes ook houden, hun lichamen groeien en bloeien en weten beter. Nooit heeft Emma spannender verhalen en pikanter liedjes gehoord dan in de bezemkast van de slaapzaal, nooit heeft ze vuriger gedroomd dan van de jonge tuinman met wie ze niet mag praten. Als Emma van school wordt gestuurd, weet ze wat ze moet weten en doet ze wat ze kan doen. Hoe anders was het om vrouw te worden in grootmoeders tijd? Hoe vertrouwd lijken de wensdromen en nachtmerries van toen? Hoe gedurfd klinken vuile volksliedjes in internettijden?
Ik-figuur Emma (ca. 12) wordt eind jaren vijftig van de 20e eeuw naar een kostschool gestuurd, omdat haar oudere zus ernstig ziek schijnt te zijn. Het credo van de nonnen - 'Al wat onrein en onveilig is, houden we buiten' - geldt op alle mogelijke terreinen: er mag nog geen streepje bloot te zien zijn en slechte gedachten worden bij de biecht afgestraft. De nonnen weten precies wat goed en slecht is, maar ze vertellen niets over het echte leven, b.v. over menstruatie ('kwaad bloed') en seksuele ontwikkelingen. Emma leert des te meer van de andere meisjes. Ze zingen vieze liedjes en vertellen haar over de ontwikkelingen van haar lichaam. Emma droomt niet langer over sprookjes, maar over de tuinjongen. Op indringende wijze weet de auteur, bekend van 'Op kot' en 'Met huid en haar' (Zilveren Zoen 2005)*, een beeld te schetsen van de taboes die halverwege de 20e eeuw nog zo overheersend in de maatschappij aanwezig waren. De lezer beleeft, mede door het beeldende taalgebruik, hoe al Emma's zintuigen geprikkeld worden. Emma stelt zichzelf voortdurend vragen en ontwikkelt zich van naïef en preuts meisje tot een jonge vrouw die weet wat ze wil. Subtiel, maar ook zeer krachtig verhaal over verdringing en ontkenning.
Boekenleeuw, 2007
Zilveren Zoen, 2007
Leeftijd: 14+
Keywords: Internaten; Opgroeien