Preventie van sportletsels : een benadering gericht op de individuele atleet. - Staes, Filip, ....-; De Smedt-Jans, Katrien, ....-; Daniels, Kim, ....-; Dingenen, Bart, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Het boek heeft tot doel een aantal basisbegrippen uit te leggen en toepassingen voor te stellen met betrekking tot de preventie van sportletsels vanuit musculoskeletaal standpunt. In dit handboek wordt informatie gegeven over de epidemiologie van sportletsels voor een beperkt aantal sporten. Er wordt aandacht besteed aan normale houding en beweging als basis voor preventie en mogelijke gevolgen van afwijkende houdingen en bewegingen worden besproken. Ten slotte wordt ingegaan op een aantal mogelijke interventies ter preventie van sportletsels met een aantal voorbeelden voor bepaalde sporten. Het handboek maakt zoveel als mogelijk gebruik van wetenschappelijke literatuur, maar vult dit aan met ervaringen vanuit klinisch standpunt.
Een grondige basiskennis van het skelet en spierstelsel is onontbeerlijk om dit boek te kunnen begrijpen. Het boek is wetenschappelijk, met bij elke bewering een duidelijke referentie en expliciete verwijzingen naar externe bronnen. De onderverdeling is helder waardoor de lezer er gemakkelijk de relevante stukken kan uitpikken. De tekst wordt aangevuld met duidelijke foto's, tekeningen, diagrammen en tabellen. In deel een worden belangrijke inleidende aspecten over sport en preventie toegelicht, zoals preventieve geneeskunde, preventieniveaus en letselmechanismes. Deel twee zoomt in op voetbal, basketbal, volleybal, zwemmen en loopsporten. Per discipline wordt er gekeken naar de epidemiologie en risicofactoren van letsels. Het derde deel gaat over preventieve screening. In deel vier worden mogelijke interventies ter preventie van sportletsels besproken. Een cursus voor wie in opleiding is of een naslagwerk voor professionals, verlucht met figuren en zwart-witfoto's. Literatuurreferenties na elk hoofdstuk.
In dit handboek wordt informatie gegeven over de epidemiologie van sportletsels voor een beperkt aantal sporten. Er wordt aandacht besteed aan normale houding en beweging als basis voor preventie en mogelijke gevolgen van afwijkende houdingen en bewegingen worden besproken. Ten slotte wordt ingegaan op een aantal mogelijke interventies ter preventie van sportletsels met een aantal voorbeelden voor bepaalde sporten. Het handboek maakt zoveel als mogelijk gebruik van wetenschappelijke literatuur, maar vult dit aan met ervaringen vanuit klinisch standpunt. (Bron: covertekst)
Deel 1. Inleidende aspecten - Hoofdstuk 1. Sport en preventie - Deel 2. Epidemiologie en risicofactoren van sportletsels - Hoofdstuk 2. Letsels in het voetbal - Hoofdstuk 3. Letsels in het basketbal - Hoofdstuk 4. Letsels in het volleybal - Hoofdstuk 5. Letsels in het zwemmen - Hoofdstuk 6. Letsels bij loopsporten - Deel 3. Preventieve screening - Hoofdstuk 7. Normale houding en beweging als basis voor preventiep. 59Hoofdstuk 8.Afwijkende houding en beweging als basis voor preventieInleidingp. 81Hoofdstuk 9. Gevolgen van pathologie op houding en beweging als basis voor preventie - Hoofdstuk 10. Het uitvoeren van een preventieve screening - Deel 4. Mogelijke interventies ter preventie van sportletsels - Hoofdstuk 11. Aandachtspunten bij preventie - Hoofdstuk 12. Voorbeelden uit het voetbal - Hoofdsuk 13. Voorbeelden uit het basketbal - Hoofdstuk 14. Voorbeelden uit het volleybalp Hoofdstuk 15. Voorbeelden uit het zwemmen - Hoofdstuk 16. Voorbeelden uit loopsporten
Keywords: Sportblessures