Voetbalconditie : een praktische en wetenschappelijke benadering. - Van Winckel, Jan, ....-; Meert, Jean Pierre, ....-; Helsen, Werner, ....- (Leuven : Acco, 2013)
Voetbalconditie kent de laatste jaren een enorme ontwikkeling. Dankzij verschillende technische middelen zoals hartslagmeters, GPS, Ipad en andere meetinstrumenten is het inzicht in voetbalwetenschap snel toegenomen. Heel wat zaken die tot voor enkele jaren behoorden tot de wekelijkse trainingroutine worden nu weerlegd. Dit boek speelt in op die ontwikkeling door op een verstaanbare manier aan elke trainer een houvast te geven om zijn trainingen succesvol te plannen. In het eerste gedeelte wordt dieper ingegaan op het lichaam van een voetbalspeler. Hoe werkt een spier, weke energiesystemen gebruikt een speler en wat is het verschil tussen extensieve en intensieve oefeningen. Die inleiding vormt de basis om dieper in te gaan op de verschillende aspecten van de trainingsleer. Waarom ontwikkelt de ene speler sneller dan de andere en waarom zijn individualisering en differentiëring noodzakelijk om spelers beter te maken? Ten slotte wordt die kennis vertaald in praktische toepassingen zoals oefenstof, blessurepreventie en een handige leidraad om het voetbalseizoen te plannen. Dankzij de verschillende expertises van auteurs en co-auteurs is het boek een mooie mix tussen wetenschap en praktijk en daarom een onmisbaar handboek voor elke voetbaltrainer.
Keywords: Voetbaltraining