Lichamelijke opvoeding in een krachtige leeromgeving. - Madou, Bob, ....-; Iserbyt, Peter, ....- (Leuven : Acco, 2007)
De auteurs van dit boek stellen dat de les lichamelijke opvoeding gekaderd moet worden in een 'krachtige leeromgeving', waarin gestreefd wordt naar het bereiken van bewegings- en persoonsdoelen. De leerkracht Lichamelijke Opvoeding hanteert daarbij een planmatige en periodische aanpak met aangepaste werkvormen, leermiddelen en evaluatievormen. Na een wetenschappelijk en didactisch goed gefundeerde inleiding, volgen bijdragen die duidelijk maken wat een krachtige leeromgeving precies inhoudt en die aantonen dat het om een opdracht gaat voor zowel de leraar als de leerling. De bijdragen zijn divers van aard en erg praktisch uitgewerkt, met duidelijke tekeningen, schetsen en zogenoemde 'kijkwijzers'. Er wordt onder meer ingegaan op valtechnieken, op het veilig gebruiken van de maxitrampoline en op het beoefenen van balspelen, Gaelic Football of frisbee. Het boek sluit af met een erg actuele en interessante bijdrage over het thema 'gezondheid'. Na elk hoofdstuk vind je een bibliografie en enkele praktische bijlagen. Een degelijk en overzichtelijk vormgegeven werk, dat vooral geschikt is voor de (toekomstige) leraar Lichamelijke Opvoeding, met name in het voortgezet onderwijs.
In deze reader worden een theoretisch kader en praktische voorbeelden aangereikt van de wijze waarop de leraar de doelen van het vakconcept LO kan realiseren. Een krachtige, leerrijke omgeving in de les Lo houdt in dat de bewegings- en persoonsgebonden doelen van het vakconcept samen eenplaats krijgen in de planning, uitwerking en evaluatie. Daarom worden kwalitatieve eisen gesteld aan het inhoudelijke aanbod (de bewegingsgebieden) en aan de didactische ondersteuning. (Bron: covertekst)
Keywords: Lichamelijke opvoeding