Graag leren bewegen in lichamelijke opvoeding - Iserbyt, Peter, ....-; Behets, Daniël, ....- (Leuven : Acco, 2008)
In deze reader, nummer 25 in de reeks 'Praxis Bewegingsopvoeding', worden een theoretisch kader en praktische voorbeelden aangereikt over hoe de leraar de les LO als een plezierige leeromgeving kan aanbieden. In een dergelijke omgeving staan zowel het leren als het plezier beleven centraal. Dit is een belangrijke voorwaarde indien we vanuit het vak LO alle leerlingen willen voorbereiden op een actieve levensstijl. Eens te meer wordt duidelijk dat het vakconcept ook hier richtinggevend is. Het nastreven van bewegings- en persoonsgebonden doelen garandeert dat alle leerlingen graag leren bewegen.
Dit boek uit de 'Praxis bewegingsopvoeding'-reeks verzamelt enkele bijdragen rond het thema 'graag leren bewegen'. Centraal idee is dat de les lichamelijke opvoeding plezierig moet zijn voor iedereen. Hiervoor moet onder meer worden gekozen voor werkvormen die een actieve inbreng van leerlingen vereisen. In een inleidend artikel wordt verteld waarom leerlingen graag bewegen en hoe je daar als leerkracht lichamelijke opvoeding op kan inspelen. De bijdragen die daarna volgen, zijn divers van aard en werden erg praktisch uitgewerkt. Zo wordt er onder meer een periodeplan voor stepaerobic uitgewerkt en maak je kennis met diverse periodeplannen voor loopoverslag, squash, conditionele fitness. Duidelijke tekeningen, zwart-witfoto's, schetsen, kijkwijzers, stappenplannen etc. illustreren en ondersteunen het geheel. Het boek wordt besloten met een waardevolle bijdrage voor leerkrachten lichamelijke opvoeding in het buitengewoon en inclusief onderwijs. Dit is een erg praktisch werk, dat tegelijk een helder theoretisch kader biedt. Met een bibliografie per artikel.
Keywords: Bewegingsopvoeding; Lichamelijke opvoeding