Lichamelijke opvoeding : bewegen en zoveel meer. - Wyckmans, Petra, ....-; Behets, Daniël, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Dit 27ste nummer in de reeks 'Praxis bewegingsopvoeding' van de lerarenopleiding LO aan de KU Leuven bevat een zevental teksten van verschillende specialisten rond de zogenaamde 'persoonsdoelen' in de les lichamelijke opvoeding. Centraal in deze persoonsdoelen staat het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden. Op die manier fungeren ze als een aanvulling op de klassieke bewegingsdoelen, waarmee ze ook verbonden zijn. Het implementeren van deze doelstellingen vraagt een bewuste en actieve strategie van de leraar. De bijdragen behandelen onderwerpen als: het bijdragen aan een positief zelfbeeld van de leerling door gerichte en eenvoudige lesgeefstrategieën, het toepassen van ritmische dansvormen om op een leerrijke en zinvolle manier te werken aan bewegingsdoelen en een positief zelfbeeld, en het spelen van volleybal om persoonsdoelen zinvol toe te passen en spelvaardigheid te bevorderen. Dat alles wordt ondersteund met bibliografieën, lestabellen, zwart-witfoto's en figuren. Een boeiende bundel met goed onderbouwde en praktijkgerichte teksten.
In deze reader, nummer 27 in de reeks 'Praxis Bewegingsopvoeding', wordt het vakconcept lichamelijke opvoeding (LO) verduidelijkt door naast de klassieke bewegingsdoelen de minder gekende persoonsdoelen toe te lichten. Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en van sociale vaardigheden is een complementaire doelstelling die in elke periode en in elke les wordt nagestreefd. Deze persoonsdoelen zijn onlosmakelijk verbonden met het realiseren van bewegingsdoelen in functie van een duurzame, actieve levensstijl. Het implementeren van deze doelengroep vraagt een bewuste en actieve strategie van de leraar. Het plannen van een krachtige leeromgeving met bewegings- en persoonsdoelen, een aangepast gebruik van werkvormen, leer- en evaluatiemiddelen kunnen hierbij helpen. (Bron: covertekst)
Keywords: Bewegingsopvoeding; Lichamelijke opvoeding