Didactiek van het bewegingsonderwijs - Behets, Daniël, ....- (Leuven/Leusden : Acco, 2011)
Deze derde editie van Didactiek van het bewegingsonderwijs is inhoudelijk aangevuld aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek. De geïntegreerde aanpak van de bewegingsdoelen rond motorische competenties en de fitte levensstijl en de persoonsdoelen met het zelfbeeld en de sociale vaardigheden stellen de leraar LO nog steeds voor pittige uitdagingen. Zijn handelingsbekwaamheden worden vooral op het vlak van het toepassen van gedifferentieerde werkvormen en aangepaste leerinhouden op de proef gesteld. Het didactisch model met de zes basisconcepten blijft de ruggengraat in deze uitgave. Het leren van de leerling is de centrale doelstelling in elke onderwijssetting en wordt geconcretiseerd met vernieuwende inzichten vanuit de niet-lineaire pedagogie. Deze visie op het leren vraagt van de leraar een sterk leerlinggerichte strategie. De nodige basiscompetenties worden in een duidelijk referentiekader opgebouwd. Planning, instructie, management, evaluatie, interpersoonlijke vaardigheden en reflectie staan ten dienste van de leerling. De doelgroep van dit handboek is niet alleen de student-leraar in opleiding. Ook de leraar in dienst vindt hier inspiratie en een denkkader om alle ‘vernieuwingen' te plaatsen. Ten slotte is dit boek bruikbaar voor allen die in een ruimer kader bezig zijn met het begeleiden van bewegingsactiviteiten en de verbetering daarvan.
Een handboek voor leraren in opleiding en voor de leraren die dagelijks in de praktijk staan. Deze derde, compleet herziene editie biedt aanvullingen vanuit recent wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bewegingsdidactiek. De auteur, hoogleraar aan de KU Leuven, benadrukt vooral de geïntegreerde aanpak van lichamelijke opvoeding waarbij kennis en vaardigheden, het dynamische én het affectieve aan bod komen. Hij ziet een verschuiving van de leraargestuurde aanpak naar een meer leerlinggestuurde visie. Ieder hoofdstuk start met een korte inleiding en met een overzicht van wat aan bod zal komen. Daarna volgt een stuk theorie, bijgestaan door heldere schema's en bruikbare checklists. Elk hoofdstuk besluit met een reeks oefeningen die kunnen dienen als verwerking of discussiestof. Een degelijke, uitgebreide en recente literatuurlijst, met verwijzing naar internationale werken, is achteraan te vinden. Dit boek is een basiswerk dat door elke leraar lichamelijke opvoeding gelezen zou moeten worden.
Keywords: Bewegingsopvoeding; Didactiek