Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : het Vlaams onderwijsbeleid, 1988-2013. - Fannes, Pieter, ....-; Vranckx, Bart, ....-; Simon, Frank, 1944- (Leuven : Acco, 2013)
In 1988 werd het departement Onderwijs en Vorming overgeheveld naar de gemeenschappen. Sindsdien hebben de Vlaamse beleidsmakers niet stilgezeten: denken we bijvoorbeeld aan de invoering van de eindtermen, de ontwikkeling van een gelijkekansenbeleid, de hervormingen binnen het hoger onderwijs en, recent, het akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer is het eerste werk dat op een heldere en duidelijke manier de krachtlijnen van dit beleid op een rijtje zet. In het eerste deel wordt een overzicht geboden van de structuur van het Vlaamse onderwijs, de financieringsmechanismen en de verschillende onderwijsactoren. Het tweede deel biedt een beeld op 25 jaar onderwijsbeleid. Naast een bespreking van de rol van de verschillende onderwijsministers, ligt de focus vooral op de thema's die een bepalende rol hebben gespeeld in de voorbije jaren: het gelijkekansenbeleid, kwaliteitszorg, rationalisering en internationalisering. Elk van deze thema's wordt overzichtelijk gepresenteerd, met aandacht voor zowel de beleidsmatige krachtlijnen, de historische context als de resultaten. In het derde deel bespreken de auteurs de invloed van het onderwijsbeleid op een aantal actuele probleemdossiers, in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel bijvoorbeeld, en ook de vervrouwelijking van het onderwijs en het hoofdoekendebat. Zij gaan daarbij ook in op de beperkingen van het beleid. Slagen beleidsmakers erin om het onderwijs te sturen, of zijn zij zelf afhankelijk van toevalligheden en evoluties waar zij geen vat op hebben? Dit boek is geschreven op maat van studenten en iedereen die op zoek is naar een toegankelijk geschreven overzicht van de beleidsbeslissingen binnen het Vlaamse onderwijs.
Keywords: Onderwijs -- Vlaanderen