Psychodynamische therapie in de praktijk : een heldere en toegankelijke werkwijzer - Gabbard, Glen O., ....-; Groot, Marike, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2010)
In 2004 verscheen in de Verenigde Staten de eerste versie van het baanbrekende boek van Glen Gabbard. Sindsdien is dit boek uitgegroeid tot hét handboek voor elke professional die zich wil bekwamen in psychodynamische psychotherapie. Het succes van het boek en het feit dat er de afgelopen jaren veel relevant onderzoek is verschenen, waren voor Gabbard aanleiding om zijn bestseller geheel te herzien. Psychodynamische therapie in de praktijk is de Nederlandse vertaling van de nieuwe editie van deze zeer praktische inleiding op psychodynamische psychotherapie. In heldere bewoordingen zet Gabbard de basisprincipes van deze effectieve vorm van psychotherapie uiteen. Op basis van zijn ongeëvenaarde ervaring en kennis bespreekt hij de belangrijkste technieken en interventies. En aan de hand van inzichtelijke klinische voorbeelden laat hij bovendien zien hoe deze in de alledaagse praktijk kunnen worden toegepast. Sinds het verschijnen van de eerste editie is er niet alleen zeer relevant onderzoek gedaan vanuit de cognitieve neurowetenschappen naar onbewust mentaal functioneren, maar er zijn ook veel psychologische en psychiatrische studies verschenen die de effectiviteit van psychodynamische psychotherapie bevestigen. In de geheel herziene editie integreert Gabbard deze belangwekkende bevindingen in zijn beschrijving van deze efficiënte en zeer essentiële therapievorm.
Psychodynamische therapie heeft een zorgvuldige aandacht voor de interactie tussen therapeut en patiënt/cliënt, met een goed doordachte timing van de interpretatie van overdracht en weerstand. Inhoudelijk een combinatie van psychoanalyse en persoonsgerichte therapie gericht op emoties, vermijding, het verleden en de relaties tussen personen. Een Amerikaanse handleiding voor de beginnende therapeut, blijkbaar aldaar verplicht in de opleiding. De basisconcepten zijn het onbewuste, de ontwikkeling uit de kindertijd, overdracht en tegenoverdracht en de weerstand. De behandeling is over het algemeen niet kortdurend. De intake wordt beschreven met aandacht voor de afweermechanismen, nodig om de organisatie van de persoonlijkheid (neurotisch of borderline) en de hechting te kunnen diagnosticeren. Een belangrijk hoofdstuk gaat over de interventies van de therapeut. Wat doet en zegt de therapeut? Hij is neutraal en anoniem, met een zekere afstandelijkheid ook om de erotische overdracht te kunnen hanteren. Dat alles om problemen op te lossen, de waarheid te onderzoeken, relaties te verbeteren, nieuwe betekenissen te zoeken, voor zelfonthulling en zingeving. Ook dromen worden niet overgeslagen. Een verzorgde uitgave voor werkers in de geestelijke gezondheidszorg.
Long-term psychodynamic psychotherapy : a basic text
Keywords: Psychodynamische therapie