Co-teaching : krachtig gereedschap bij de begeleiding van leraren. - Koot, Sandra, ....- (Huizen : Pica, 2012)
In het basisonderwijs wordt in toenemende mate gewerkt aan specifieke aandacht voor kinderen met uiteenlopende onderwijsbehoeften. Dat wordt versterkt binnen Passend onderwijs, het streven van OCW meer kinderen naar regulier onderwijs te laten gaan. Daardoor gaan scholen en leraren meer aandacht vragen voor en geven aan scholing en vergroting van beroepsbekwaamheden en handelingsvaardigheden. De auteur stelt, op basis van eigen ervaring en onderzoek, dat begeleidingsadviezen veel minder effectief zijn dan co-teaching en andere vormen van coaching-on-the-job. Het boek beschrijft in twaalf korte, overzichtelijke hoofdstukken de structuur en aanpak voor co-teaching en daarna in negen hoofdstukken methodieken en materialen daarbij. Daarbij wordt ook steeds aangegeven wat het belang is van schoolbrede aanpak. In een aantal bijlagen van 27 pagina's wordt werkmateriaal aangereikt; via de uitgeverswebsite is dat digitaal beschikbaar. Met korte literatuuropgave rond Passend onderwijs.
Er zal iets moeten veranderen waardoor leraren beter in staat zijn om te gaan met verschillen tussen leerlingen en adequaat kunnen reageren op gedragsproblemen. Het tot nu toe gehanteerde adviseren en begeleiden is klaarblijkelijk niet langer toereikend. Het gaat niet om het aanreiken van theoretische tools achteraf, maar om praktisch gereedschap dat direct kan worden toegepast. Co-teaching, waarbij een collega of deskundige als evenwaardige partner met de leraar in de klas werkt, versterkt de leraar in de klas in het vinden van praktische oplossingen. Het vergroot de handelingsvaardigheid van de leraar en voorziet deze van krachtig en doeltreffend gereedschap. Het vergroot de kennis en vaardigheden en verbetert attitudes van de leraar en rust daarmee de leraar aantoonbaar beter toe voor de onderwijsuitdagingen van vandaag en morgen.
Bevat literatuurlijst
Keywords: Geïntegreerd onderwijs -- Nederland; Leraren -- Samenwerking