Leven in de Lage Landen : historisch-demografisch onderzoek in Vlaanderen en Nederland - Matthijs, Koen (Koenraad), 1960?-; Van de Putte, Bart, 1973- (Leuven : Acco, 2010)
Historische demografie gaat over de kenmerken, de verschillen en de evolutie van vruchtbaarheid, sterfte en migratie. Die thema's, en alles wat daarmee samenhangt inzake gezinsvorming en -ontbinding, omspannen de hele materiële én morele ruimte van het dagelijks leven. Dat verklaart waarom het in dit boek aangeboden prisma zo breed is: prostitutie en huwelijken van dienstmeiden, afwezige vaders en verwanten, zuigelingensterfte en huwelijkstiming, gezinskenmerken en moederschap. Leven in de Lage Landen brengt verrassende nieuwe feiten aan, maar ook uitdagende vragen en stimulerende discussies. Sinds 2008 organiseert de Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap Historische Demografie (fwo-Vlaanderen) jaarlijks een Dag van de Historische Demografie. De bijdragen van die dag bieden een inkijk in de historisch-demografische keuken van de Lage Landen. Een selectie daarvan is in deze bundel opgenomen; zij legt een getuigenis af van de dynamiek van het Vlaamse en Nederlandse historisch-demografische onderzoek.
Keywords: Demografie -- Nederland; Demografie -- Vlaanderen