Vrijheid gelijkheid broederschap : oude waarden in nieuwe tijden - Van den Heuvel, Maarten, ....- (Amsterdam : Boom, 2014)
Hebben de waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap ons nog steeds iets te bieden in de eenentwintigste eeuw? Komen onze ideeën daarover nog steeds overeen met de laatste inzichten uit de wetenschap? Vrijheid gelijkheid broederschap is de weerslag van het onderzoek dat Maarten van den Heuvel deed naar deze begrippen. Het is tegelijkertijd een verdieping van de gelijknamige serie die in 2012 door de VARA werd uitgezonden.
Historicus Maarten van den Heuvel (1965) maakte in 2012 met Pieter Hilhorst en Kees Schaap het televisiedrieluik 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap'. Onder deze titel brengt Van den Heuvel nu in boekvorm een uitbouw van dat programma en van het onderzoek dat hij deed naar deze drie begrippen. Inleidend stelt hij dat in onze huidige maatschappij vrijheid de dominante waarde is geworden, gelijkheid steeds verder wegzakt en broederschap bezig lijkt aan een terugkeer. Op academische wijze en dus uiterst gedetailleerd, neemt hij ons mee door de geschiedenis van de naoorlogse prestatiemaatschappij en de excessen daarvan. Hij ontleedt begrippen als vrijheid, inkomensongelijkheid, gemeenschapszin en verantwoordelijkheid en overlaadt ons met talloze citaten en verwijzingen. Door de subjectieve keuze van informatie is het onvermijdelijk dat de stellingen hier en daar betwist kunnen worden. Uiteindelijk concludeert hij dat de uitgediepte kernwaarden (als een drie-eenheid) onlosmakelijk met elkaar blijken te zijn verbonden. Voorzien van enkele illustraties in zwart-wit, vele eindnoten en een uitgebreide literatuurlijst.
Keywords: Ethiek; Gelijkheid; Vrijheid