Helpen bij ziekte en pijn : een gids voor de patiënt, het gezin en de zorgverlener - Keirse, Manu, 1946- (Tielt : Lannoo, 2008)
Ziek zijn kan een patiënt en zijn of haar omgeving zwaar vallen. Als zieke word je afgesneden van je vertrouwde gewoontes en moet je leren omgaan met het verdriet van een zware diagnose en behandeling. Ook je ondersteunende omgeving kan onder zware druk komen te staan. Helpen bij ziekte en pijn biedt daarom een houvast voor zowel de ziekt als voor allen die zieken willen ondersteunen: familieleden, vrienden, artsen, zorgverleners en ziekenbezoekers.
In dit boek, dat eerder verscheen onder de titel 'Omgaan met ziekte' (2004), vertelt klinisch psycholoog Manu Keirse hoe je een zieke kunt bijstaan in moeilijke tijden. Vanuit verschillende invalshoeken wordt ingegaan op wat de patiënt bezighoudt. Keirse focust bij dat alles vooral op details die belangrijk kunnen zijn voor de zieke zelf, maar vaak niet worden opgemerkt door de omgeving. Daarnaast gaat de auteur uitvoerig in op het moeilijke verwerkingsproces dat gepaard gaat met ziekte en dood. Veel aandacht gaat daarbij naar de 'taken' die een zieke moet volbrengen om zijn situatie te kunnen aanvaarden. Verder krijgen we onder andere beschrijvingen van ziektebelevingen per leeftijd en komen de behoeften van de hulpverlener aan bod. Ten slotte wordt (te) kort ingegaan op de rechten van de patiënt. Dat alles wordt ondersteund met persoonlijke getuigenissen. Elk hoofdstuk eindigt met een gedicht en achteraan volgt een bibliografie. Een vlot geschreven en empathisch boek, dat zowel geschikt is voor de patiënt en zijn omgeving als voor zorgverleners.
Eerder verschenen o.d.t.: Omgaan met ziekte
Keywords: Patiëntenbegeleiding