Leren rekenen, ook als het moeilijk wordt : de modellen uit het protocol ERWD in de praktijk - Notten, Cathe, ....-; Versteeg, Bronja, ....-; Martens, Lisanne, ....-; Noteboom, Anneke, ....- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2014)
Aangezien goed rekenonderwijs staat of valt met de professionaliteit van leraren en een adequate begeleiding van leerlingen, wil deze zeer leerzame en waardevolle uitgave een bijdrage leveren aan de vakdidactische én vakinhoudelijke kennis. Het boek is gestoeld op drie bruikbare modellen (hoofdfasen in de leerlijn, handelingsmodel, drieslagmodel), die het rekenonderwijs naar een hoger niveau kunnen tillen. De uitgave telt vijf overzichtelijke hoofdstukken die steeds beginnen met de uitgeschreven leerdoelen. Verder zijn in kaders regelmatig praktijkvoorbeelden, samenvattingen, reflectievragen en vragen/opdrachten neergezet. De tekst wordt veelvuldig ondersteund met gekleurd beeldmateriaal. Bij het boek behoort een website (www.erwd.nl) waarop aanvullende informatie te vinden is. Middels het kenmerk 'WWW' in de kantlijn wordt op diverse plekken naar de website verwezen. Voorin vinden we een inhoudsopgave, achterin een verklarende woordenlijst en een uitvouwbare flap waarop de modellen afgebeeld zijn. Praktisch en geschikt voor Pabo-studenten en leraren in het basisonderwijs.
Met dit boek willen we leraren (in opleiding) laten lezen, zien en ervaren hoe zij drie belangrijke modellen uit het protocol ERWD kunnen gebruiken om goede rekenlessen te verzorgen. Met de modellen krijgen leraren greep op de opbouw van leerlijnen, de bijpassende rekendidactiek en de wijze waarop je de rekenvaardigheid van leerlingen in kaart kan brengen. Door af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen, wordt voorkomen dat leerlingen rekenproblemen ontwikkelen. Het model hoofdfasen in de leerlijn, het handelingsmodel en het drieslagmodel worden in drie aparte hoofdstukken uitgewerkt. Met opdrachten, vragen en casussen wordt steeds de link naar de beroepspraktijk van de leraar gelegd. Leren rekenen, ook als het moeilijk wordt. De modellen uit het protocol Ernstige RekenWiskunde-problemen en Dyscalculie (ERWD) in de praktijk biedt handvatten om je rekenwiskundelessen af te stemmen op de rekenvaardigheid en de ontwikkeling van je leerlingen en verstandig om te gaan met de methode. Bij het boek hoort een website met aanvullend materiaal zoals filmfragmenten, voorbeelden, verwijzingen naar waardevolle websites en oefenopdrachten.
Hoofdstuk 1 Visie en uitgangspunten 1.1 Visie op reken-wiskundeonderwijs 1.2 Functionele gecijferdheid 1.3 Professionele gecijferdheid: de eigen vaardigheid van de leraar 1.4 Professionele gecijferdheid: de vakdidactische kennis van de leraar 1.5 De referentieniveaus Hoofdstuk 2 Hoofdfasen in de leerlijn 2.0 De vier hoofdfasen binnen een leerlijn 2.1 Hoofdfase 1: begripsvorming 2.2 Hoofdfase 2: het ontwikkelen van procedures en strategieën 2.3 Hoofdfase 3: vlot rekenen en automatiseren 2.4 Hoofdfase 4: flexibel toepassen van rekenwiskundige kennis en vaardigheden 2.5 Leerdoelen behaald? Hoofdstuk 3 Het handelingsmodel 3.1 Het handelingsmodel 3.2 De verschillende handelingsniveaus 3.3 Het handelingsmodel als model voor observatie 3.4 Het handelingsmodel als model voor afstemming van de didactiek – schakelen tussen de handelingsniveaus 3.5 Leerdoelen behaald? Hoofdstuk 4 Het drieslagmodel 4.1 Het drieslagmodel als model voor probleemoplossend handelen 4.2 Het drieslagmodel als didactisch model 4.3 Het drieslagmodel als didactisch model voor de leraar 4.4 Het drieslagmodel als model voor observatie en interventie 4.5 Samenhang en afstemming tussen het handelingsmodel en het drieslagmodel 4.6 Leerdoelen behaald? Hoofdstuk 5 Diagnosticerend onderwijzen. Twaalf casussen ter verdieping van de modellen 5.0 Diagnosticerend onderwijzen 5.1 Casus 1: Observeren aan de hand van de modellen 5.2 Casus 2: Voorbereiden van de rekenlessen 5.3 Casus 3: Vertaalcirkel 5.4 Casus 4: Rekenmuur 5.5 Casus 5: Vragen stellen 5.6 Casus 6: Rekengesprek 5.7 Casus 7: Differentiatie in subgroepen 5.8 Casus 8: Verrijken van de rekenles 5.9 Casus 9: Als de rekenles te moeilijk wordt 5.10 Casus 10: De kracht van feedback 5.11 Casus 11: Groepsoverzicht als uitgangspunt 5.12 Casus 12: Groepsplan als uitgangspunt