Draagkracht en veerkracht in de zorg : professioneel zorgen met aandacht voor je eigen grenzen - Blokhuis, Anna, ....-; Talma, Dieuwke, ....- (Houten : LannooCampus, 2014)
Goed contact tussen cliënt en hulpverlener leidt tot betere zorg Cliënten zijn mondiger geworden en kwaliteitseisen worden hoger, waardoor de werkdruk toeneemt. Als zorgverlener/hulpverlener wil je je werk goed doen, maar hoe zorg je tegelijkertijd voor jezelf, hoe bewaak je je eigen grenzen? Hoe kun je nabijheid bieden en tegelijk ook jezelf blijven? Met dit boek laten de auteurs zien dat goed contact en verbinding helend is voor de zorgvrager en uitputting van de zorgverlener voorkomt. Het is een warm betoog voor de erkenning van waarden zoals betrokkenheid, waardering en presentie binnen de zorg. Door middel van veel praktijkvoorbeelden en praktische adviezen wordt duidelijk gemaakt hoe je als hulpverlener je eigen draagkracht en veerkracht kunt bewaken en vergroten. Onmisbaar voor hulpverleners en begeleiders in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, in ziekenhuizen, psychiatrie, jeugdzorg, pedagogen en psychologen. En zij die hiervoor in opleiding zijn.
In zorg- en hulpverlenende beroepen speelt – naast het vakkundig handelen – de interactie tussen zorg- en hulpverlener en cliënt altijd een rol. Dit boek toont dat beide partijen gebaat zijn bij contact en een goede verbinding. Het is helend voor zorgvragers en het voorkomt uitputting bij zorgverleners. De eerste auteur is psycholoog in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en communicatietrainer. De andere is haptotherapeut en docent aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Vele praktijkvoorbeelden en tips verhelderen hoe hulpverleners hun eigen draagkracht en veerkracht kunnen leren bewaken en vergroten. Hoe nabijheid te bieden en tegelijk zichzelf te blijven. Dit boek accentueert de praktijkwaarde van betrokkenheid, waardering en presentie. Inhoudelijk verrijkend boek voor niet alleen studenten en werkers in de gehele zorg- en hulpverleningssector. Toegankelijk, bruikbaar èn inspirerend voor bijvoorbeeld ook mantelzorgers en anderen – wie eigenlijk niet – die nu of straks met wat voort soort van zorgverlenen aan naasten en buren te maken heeft of krijgt.
Keywords: Communicatie -- Gezondheidszorg; Communicatie -- Hulpverlening; Hulpverleners -- Professionalisering