De 7 uitdagingen : de 7 uitdagingen in het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen : een praktisch handboek voor leerkrachten in het bo en vo - Koenderink, Tijl, ....- (Venlo : Novilo, 2012)
Tijl Koenderink (1981) heeft als ervaringsdeskundige 3 middelbare scholen versleten voordat hij na 8 jaar ploeteren zijn gymnasiumdiploma haalde met een 2,7 voor wiskunde. Een hoog IQ, maar toch constant vastlopend met de vraag Hoe moet je nu leren? Na een reis door honderden boeken en na talloze gesprekken met leerkrachten, leerlingen, goeroes en coaches verspreid over drie continenten, kwam hij tot de conclusie: Er is een antwoord op die vraag! Wat dit antwoord is, kunt u lezen in dit vlotgeschreven en overzichtelijke handboek. Een absolute aanrader voor iedereen die werkt me getalenteerde kinderen.
Hoogbegaafde kinderen kunnen in het primair en voortgezet onderwijs tegen problemen aanlopen die zij niet zonder extra begeleiding van de leerkrachten kunnen oplossen. Voordat er op deze problemen, uitdagingen, wordt ingegaan, worden enkele theorieën over hoogbegaafdheid, de werking van de hersenen en de huidige stand van zaken in het onderwijs voor hoogbegaafden beschreven. Vervolgens wordt aan de hand van een zevental uitdagingen ingegaan op de vraag hoe het ideale onderwijs voor hoogbegaafden er uit zou moeten zien. Deze uitdagingen liggen op terreinen van de overtuigingen, het geheugen, de motivatie, de frustratietolerantie, het samenwerken en het zelfstandig werken en van het wegwerken van hiaten. Elk hoofdstuk geeft, na een paar praktijkvoorbeelden, handreikingen voor de leerkracht hoe die adequaat kan omgaan met deze situaties. Een aantal filmpjes en verwijzingen naar websites en literatuur zijn op een website te vinden. Omdat elke leerkracht in het onderwijs te maken krijgt met hoogbegaafde leerlingen, kan dit boek goed worden gebruikt in de lerarenopleidingen, maar ook door al werkende leerkrachten in het onderwijs.
Keywords: Hoogbegaafde kinderen -- Onderwijs