Groepsbehandeling bij middelenmisbruik : stap voor stap veranderen op basis van het transtheoretisch model - Velasquez, Mary Marden, ....-; Crouch, Cathy, ....-; Maurer, Gaylyn Gaddy, ....-; Van Dam-Middeldorp, Monique, ....- (Amsterdam : Harcourt, 2006)
Groepsbehandeling bij middelenmisbruik bevat een praktische handleiding met een behandelingsprogramma dat bestaat uit 29 sessies. Het programma is ontwikkeld om de veranderingsprocessen bij cliënten in elke fase van herstel aan te spreken, te motiveren en te stimuleren. Het is gebaseerd op het door onderzoek gestaafde transtheoretische model van gedragsverandering. De handleiding beschrijft activiteiten en interventies die bepaalde vaardigheden bij de cliënten vergroten, zodat zij zowel de eerste veranderingsfasen – precontemplatie, contemplatie en preparatie – als de laatste fasen – actie en consolidatie – met succes kunnen doorlopen. Elke sessie heeft dezelfde structuur en is op dezelfde consequente en zeer toegankelijke manier ingedeeld met een duidelijke grondgedachte, beschrijving van de doelstellingen en een overzicht van de belangrijkste activiteiten die zullen plaatsvinden. De handleiding beschrijft stap voor stap de richtlijnen voor het implementeren van het programma en de strategieën die worden gebruikt bij de motiverende gespreksvoering. De handleiding is inclusief alle benodigde hand-outs en oefenformulieren die gekopieerd mogen worden voor gebruik tijdens het programma. Dit behandelingsprogramma is ideaal voor groepen, maar kan ook worden aangepast voor individuele counseling.
Dit boek is een praktijkboek voor psychiaters, psychologen en alle paramedici in de hulpverlening voor verslaving. Meestal zal het hierbij gaan om een intramurale behandeling, al is een ambulante behandeling of opvolging niet uitgesloten. De behandeling is gebaseerd op het 'transtheoretisch model' (TTM). De therapie steunt op het feit dat er bij een succesvolle therapie vijf duidelijk waarneembare veranderingsfasen moeten aanwezig zijn. Aanvankelijk bestaat er voor de verslaafde geen enkel probleem, dat is de precontemplatie. Dan volgt de fase waarin hij een probleem begint te zien, en nagaat of er iets aan gedaan moet worden: dat is de contemplatiefase. In de volgende fase maakt hij echt plannen om er iets aan te doen, de preparatie genoemd. Dan moet hij iets doen om te veranderen, de actie. Veranderingen zijn nooit definitief verworven, je moet ze ook vasthouden. Dat noemt men de consolidatie. Dit is met andere woorden een sterk motivatiegerichte aanpak. Het opzet is zeer didactisch en overzichtelijk, en dat is ook de grote kracht van het boek. Je moet de stappen maar volgen in een aantal sessies. Het boek bevat alles dat nodig is om een therapie met deze methode uit te kunnen voeren. Binnen zijn niche is dit dan ook een zeer goed boek: zeer helder en didactisch geschreven.
Keywords: Verslaving -- Psychotherapie