Nieuwe autoriteit : samen werken aan een krachtige opvoedingsstijl thuis, op school en in de samenleving. - Omer, Haim, ....-; Scheen, Wouter, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2014)
De tijd van de vroegere blinde gehoorzaamheid is voorbij, zowel voor burgers als kinderen. Het beleven van de samenleving als gemeenschap is gedevalueerd. Wellicht daardoor spelen geweld en opstandig gedrag een steeds grotere rol. In dit boek wordt de 'nieuwe autoriteit' ingevoerd, met als kenmerken: 'aanwezigheid' en 'nabijheid', en wordt besproken voor het gezin, de school en de samenleving. Fysiek geweld moet worden afgekeurd. Er moet ruimte zijn voor de persoon van het kind (zoals in het Daltononderwijs). In de drie besproken velden komt ook het netwerk ter sprake, belangrijk voor school en buurt. Het centrale begrip vormt de waakzame zorg met als elementen oplettendheid, aanwezigheid en bescherming. Het boek is uitvoerig en helder geschreven, toegelicht met veel voorbeelden. De gedachten rond acceptatie en spreiding van verantwoordelijkheden zijn voor jongeren en ouderen van wezenlijk belang. Er is een literatuurlijst en een eindnotenapparaat.
De afgelopen decennia heeft het gezag van ouders en leraren enorm aan kracht ingeboet. Autoriteit gebaseerd op intimidatie en blinde gehoorzaamheid is inderdaad niet meer van deze tijd. Helaas is er sindsdien ook sprake van een dramatische stijging van opstandig en gewelddadig gedrag onder kinderen en tieners. Er lijkt dus een sterke behoefte te zijn aan een opvoedingshouding die past binnen een vrije en pluralistische maatschappij. In dit boek biedt Haim Omer een denkkader voor een baanbrekende nieuwe vorm van autoriteit. Omer, hoogleraar psychologie in Tel Aviv, is reeds jaren internationaal bekend door zijn werk over geweldloos verzet. In dit boek maakt hij de stap naar een algehele opvoedingsstijl die toepasbaar is in de thuissituatie, op school en de samenleving. Het begrip waakzame zorg is daarbij een belangrijk element waarin hij op heldere wijze structurele gezinstherapie met hechtingstheorie combineert.
Keywords: Gezag -- Pedagogie; Opvoeding