De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden. - Kramer, Simone, 1939-2023; van Egeraat, Els, 1960- (Amsterdam : Ploegsma, 2013)
Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen, en zet koers naar Troje... De strijd om Troje gaat niet alleen maar over oorlog, het is ook een verhaal over jaloezie, trouw, vriendschap en wrok. Niet alleen bij de menselijke hoofdrolspelers, maar ook bij de Griekse goden, die allemaal partij gekozen hebben en zich flink met de strijd bemoeien. Het is ook meer dan alleen de Ilias, die slechts een deel van de Trojaanse oorlog beschrijft. Deze aangevulde uitgave bevat bovendien de spannendste verhalen over de thuisreis van de Griekse helden. (Bron: covertekst)
Simone Kramer is een kei in het bewerken van oude verhalen voor een jonge doelgroep. Vakkundig baant ze zich een weg door vertellingen vol met geweld en presenteert ze op een dusdanige wijze dat ze ook voor kinderen geschikt zijn. Dit boek, waarin de legendarische strijd om de stad Troje wordt herverteld vanaf de aanleiding, is een heruitgave. Aan deze nieuwe editie zijn ruim dertig extra pagina's toegevoegd, waarin ook de terugkeer van de helden wordt beschreven en de vele afzonderlijke avonturen die zij daarbij beleefden. Tevens zijn extra illustraties van Els van Egeraat te bewonderen, die iets feller van kleur zijn dan in de vorige editie. Deze bijzonder mooie uitgave is een geweldige manier voor jonge en oudere kinderen om kennis te maken met de Griekse mythologie. In korte hoofdstukken en een heldere verteltrant wordt de lezer meegenomen in dit prachtige verhaal dat nergens aan kracht inboet. Kramer weet de magie van de mythologie springlevend te houden. Gelukkig is dit niet het enige boek van haar hand uit die vertelwereld. Achterin is een lijst van namen opgenomen met korte uitleg.
Leeftijd: vanaf 10-11 jaar
Keywords: Ilias; Grieks-Romeinse mythologie