Verantwoord klettersteigen : voor beginners en gevorderden - Drost, Martin, ....- (Harlingen : Flevodruk, 2009)
Klettersteigen, ook wel via ferrata genoemd, is een discipline binnen de bergsport die de laatste jaren sterk aan populariteit wint. Met name in de Alpen zie je steeds meer mooie klettersteigen komen met de meest uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Het klettersteigen is een mooie en spannende manier om echte beklimmingen uit te voeren. De routes zijn daarbij altijd voorzien van een staalkabel waar je aan gezekerd bent. Vanuit het bergwandelen is de stap naar de klettersteig sneller gemaakt dan naar het zelfstandig alpien klimmen. Dit boek gaat uitgebreid in op de uitrusting, de klimtechniek, de beveiliging, de voorbereiding en de benodigde training. Ook worden de verschillende moeilijkheidsgraden besproken en worden goede sites genoemd waar mooie tochten op te vinden zijn. Het boek is geschikt voor de beginnende en gevorderde klettersteiger. Wanneer de lezer de beschreven voorbereiding met de bijbehorende tips en trucs in acht neemt dan kan iedereen op zijn of haar eigen niveau op een verantwoorde manier gaan klettersteigen! Het boek is daarom een must voor al diegenen die willen gaan genieten van het klettersteigen!
Klettersteigen is een vorm van alpinisme die de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen, ook bij Nederlandse bergsporters. Overal in de Alpenlanden worden deze kunstmatige routes door steile rotswanden aangelegd. Het is daarom goed dat er een boek is verschenen dat het onderwerp in al zijn aspecten behandelt. Martin Drost beschrijft de uitrusting, de techniek, de beveiliging, de voorbereiding en de training. Het accent wordt daarbij terecht gelegd op de veiligheid. Met de informatie over de zwaarte van tochten en informatieve sites levert dat een inhoudelijk uitstekend boek op. Het is daarom jammer dat deze met enthousiasme en kennis van zaken geschreven publicatie ontsierd wordt door enkele taalslordigheden. Het fotomateriaal is goed en instructief; de vormgeving aantrekkelijk.
Keywords: Bergsport -- Oostenrijk