Groot handboek bergsport : van bergwandelen tot expeditieklimmen - Richardson, Alun, ....- (Aartselaar : Deltas, 2011)
Het Groot handboek bergsport is een ambitieus en uitermate compleet werk voor iedereen die de rotsen en bergen van deze wereld wil trotseren, van de beginnende bergwandelaar tot de doorgewinterde alpinist. Werkelijk elk aspect van deze fantastische en tot de verbeelding sprekende sport komt in dit ultieme naslagwerk aan bod, waaronder: - Bergwandelen en trekking - de basics, van het op de juiste manier inpakken van de rugzak en het opzetten van de tent tot de weersomstandigheden in de bergen en kaartlezen - Rotsklimmen - van veilige zekertechnieken tot big wall-klimmen - Winterklimmen - van het voorspellen van sneeuwstormen tot het kiezen van de geschikte stijgijzers en ijsklimmen - Alpinisme - van de etiquette in de berghut tot het belang van snel klimmen op langere routes - Toerskiën en sneeuwschoenwandelen - van het kiezen van de juiste ski's tot het zoeken naar de beste sneeuw - Expedities naar afgelegen gebieden - financiering en vergunningen, het selecteren van gidsen en dragers, en de talrijke uitdagingen onderweg. Auteur en IFMGA-gids Alun Richardson bundelt in dit unieke werk meer dan twintig jaar aan kennis en ervaring en brengt deze schat aan informatie op een persoonlijke en vlot leesbare manier over. Dit alles wordt verduidelijkt aan de hand van meer dan 200 technische tekeningen en een reeks inspirerende foto's van de meest indrukwekkende bergen ter wereld.
Opmerkelijk handboek over de bergsport waarin letterlijk alle facetten van deze sport aan bod komen. Behandeld worden bergwandelen en trekking, rotsklimmen, winterklimmen, alpinisme, toerskiën en sneeuwschoenwandelen en expedities naar afgelegen gebieden. De auteur heeft op alle gebieden waarover hij schrijft, zelf veel ervaring. Hij heeft een ongelofelijke hoeveelheid zinnige en ter zake kundige info in een boek bijeen weten te vergaren. Er staan bovendien veel tips van gediplomeerde berggidsen in. Niet alleen de technische kant komt aan bod, maar ook de mentale de de ethische. Een van de weinige minpuntjes: Engelsen hanteren in sommige gevallen andere klim- en veiligheidstechnieken dan bij de Nederlandse bergsportvereniging gangbaar is. Elke bergsporter, ongeacht de tak van de bergsport die hij beoefent, kan veel van dit boek leren. Geïllustreerd met veel kleurenfoto's en zwart-wittekeningen.
Mountaineering : the essential skills for mountain walkers and climbers
Keywords: Bergsport