De tijdgeest ontrafeld : van snapshots naar trends - Wiegman, Andrea, ....- (Amsterdam : Boom/Nelissen, 2014)
De auteur van dit boek is een trendwatcher, een tijdgeestonderzoeker. De tijdgeest openbaart zich aan de hand van wat zij snapshots noemt. Dat zijn kleine, op het eerste gezicht triviale gebeurtenissen die pas later (vaak in combinatie) iets onthullen over toekomstige ontwikkelingen en zo bijdragen aan het onthullen van de tijdgeest. Aan de hand van allerlei snapshots (grote en kleine verhalen) wordt de conclusie getrokken dat er in de huidige maatschappij twee duidelijke trends te onderkennen zijn. Er is enerzijds een ontwikkeling naar kleinschaligheid en terug naar ambachtelijkheid, naar authenticiteit en het simpele leven in de eigen omgeving. Anderzijds is er een streven om de leefwereld juist groter te maken en om die via de moderne techniek zelfs naar buiten onze planeet te verruimen, ook al vanwege de stijgende wereldbevolking. Deze twee trends sluiten elkaar niet uit, maar zijn met elkaar verstrengeld, zo concludeert de auteur. Het boek is goed leesbaar en geeft inzicht in hoe een trendwatcher te werk gaat.
Perfect gebrande koffie, Frans brood, een kolonie op Mars, het Higgsdeeltje, roze haar en nieuwe sciencefictionverhalen. Dit zijn snapshots: op het eerste gezicht kleine gebeurtenissen die je terloops tegenkomt. Aan de hand van deze snapshots neemt Andrea Wiegman de lezers mee langs waardevolle verhalen, ideeën en inzichten die iets vertellen over de tijd waarin we leven. De nieuwe realiteit, die soms als lastig en knap ingewikkeld wordt beschouwd, is tegelijkertijd hoopgevend en biedt veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Een nieuwe toekomst is in de maak. Als we kleine verhalen met elkaar verbinden tot een groter geheel, tot trends, krijgen we antwoord op vragen als: In welke richting veranderen wij en de wereld om ons heen? Wat zijn de idealen van deze tijd? Waarom willen we de dingen anders doen dan onze (voor)ouders? De tijdgeest ontrafeld is een zoektocht naar nieuwe dromen en idealen om de toekomst mee vorm te geven.
Keywords: Maatschappij; Toekomstvisies; Trends