Tien bolle biggetjes keken naar de maan - Johnson, Lindsay Lee, ....-; van Leeuwen, Joke, 1952-; Cneut, Carll, 1969- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2012)
Tien biggetjes zien de volle maan door hun slaapkamerraam en besluiten dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Ze gaan naar buiten en klimmen in de hoogste boom, stampen in de modderpoel, stoeien bij de sloot en trappen alle plantjes plat. Ze kruipen door het gras, duiken de plas in en kijken naar de maan. Wanneer een wolk voor de maan schuift, is het aardedonker en worden de biggetjes bang. Ze schrikken van een uil en een vos (moeilijk herkenbaar), maar gelukkig komt mama en zij brengt iedereen veilig thuis. Vervolgens slapen de biggetjes een gat in de dag. Aandoenlijk prentenboek met een bekend thema. Het verhaal is op rijm geschreven en voorzien van sfeervolle, gedetailleerde illustraties die soms een dubbele pagina beslaan. De illustraties versterken het verhaal en vullen het aan. Op de pagina's met alleen tekst kleurt de achtergrond van nachtblauw naar zwart, blauw en oranje om de avond, nacht en ochtend weer te geven. De tekst is geschreven in goedlopend rijm (abcb) en laat zich prima voorlezen aan peuters en kleuters. Op het omslag ontsnappen de biggetjes door het raam. In deze editie licht alleen de maan op het omslag in het donker op.
Tien biggetjes weigeren te slapen en sluipen 's nachts naar buiten om plezier te maken. Wanneer de maan plots verduistert, slaat de angst toe. Korte rijmpjes met paginagrote illustraties.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Keywords: Maan; Bang zijn