De gelukkige goudvis - Rompa, Bas, ....-; Dezwarte, Els, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2012)
In de woonkamer, op de boekenkast, staat de kom van de goudvis. Ze kan soms wel eens iets lezen in een boek dat toevallig nog open ligt, maar verder verveelt zij zich. Op een dag verhuist de kom naar de vensterbank van de slaapkamer. Een nieuwe wereld gaat open voor de goudvis. Ze sluit vriendschap met een merel, die vindt dat hij nog nooit zo'n mooi oranje kleur als dat van de goudvis heeft gezien. Als de merel een tijdje weg is, blijkt dat er jonge merels geboren zijn waar hij voor moest zorgen. Opvallend prentenboek waarin de vriendschap tussen merel en goudvis en de emoties van goudvis - als merel niet meer lijkt terug te komen - in een poëtische taal worden beschreven. Bij de illustraties wordt veelal voor een heel bijzonder perspectief gekozen. Soms kijk je door de kom heen, of vanuit het perspectief van de goudvis. Het kleurgebruik sluit goed aan bij de tijd van de dag, en soms bij de emoties van goudvis. Een kunstzinnig prentenboek dat niet voor een groot publiek is, maar zeker jonge kinderen zal aanspreken en tegelijkertijd een bijdrage zal leveren aan hun esthetische ontwikkeling. Vanaf ca. 4 jaar.
Een goudvis is eenzaam in haar kom op de boekenkast. Dit verandert als ze verhuist naar de vensterbank, waar ze naar buiten kan kijken. De goudvis sluit vriendschap met een merel. Samen met zijn gezin komt hij haar vaak bezoeken.
Keywords: Dieren; Vriendschap; Goudvissen; Vriendschap