De motoriek van kinderen met dyspraxie, autisme, ADHD en leerstoornissen : verbeter de coördinatie van uw kind - Kurtz, Lisa A., ....-; De Ridder, Rob (Robert Josephus Maria), 1950- (Huizen : Pica, 2009)
Kinderen met ontwikkelings- of leerstoornissen hebben vaak problemen met hun motoriek. In het eerste deel van het boek worden de theorie van de motorische ontwikkeling en diverse problemen in de coördinatie van bewegingen besproken. Deel twee is praktisch: strategieën en activiteiten voor thuis en op school bieden de helpende hand bij het verbeteren van motorische vaardigheden. Tot slot is er aandacht voor de sociale gevolgen van coördinatieproblemen, hoe je kunt omgaan met pestgedrag en je het zelfbeeld van het kind verbetert.
De auteur beschrijft de problemen op motorisch vlak die vaak worden aangetroffen bij kinderen met ontwikkelings- of leerstoornissen. Alledaagse handelingen in verband met de zelfredzaamheid en zelfstandigheid zijn bij hen niet vanzelfsprekend. In het eerste deel beschrijft de auteur in een drietal hoofdstukken de theorie van de motorische ontwikkeling. Het tweede deel is erg praktisch gericht en bedoeld om strategieën en activiteiten aan te bieden voor de thuis- en klassituatie. Aankleden, eten, persoonlijke hygiëne en concentratieproblemen komen dan ook uitvoerig aan bod. Tenslotte wordt een aantal adviezen gegeven om pesten van onhandige kinderen tegen te gaan. Met verklarende woordenlijst, evenals verwijzingen naar gebruikte literatuur en interessante websites in Vlaanderen en Nederland. Het boek is bestemd voor zowel ouders als leerkrachten in vooral het basisonderwijs.
Keywords: Motoriek -- Kinderen (0-12 jaar).; Leerstoornissen -- Kinderen (0-12 jaar).; Ontwikkelingsstoornissen -- Kinderen (0-12 jaar).