Kunst meester! : beeldende vorming : over kinderkunst en meester(m/v)werk. - De Groot, Ino, ....-; Van der Leij, Lourens, ....- (Amersfoort : ThiemeMeulenhoff, 2014)
In het werk van leerlingen openbaart zich de wereld van het kind. Daar ligt het startpunt voor beeldend onderwijs. Kunst Meester! gaat over tekeningen, schilderijen en andere kunstwerken van kinderen en het vervolg erop. Kunst als middel om leerlingen in hun verkenning van de wereld verder te helpen. Beeldend onderwijs op de basisschool gaat over het ontdekken van de wereld, ontdekken op een eigen wijze. Kinderen leren de vraag 'Waar sta ik?' te beantwoorden. Het boek zit vol verhalen uit de basisschool; vol lesdieeën, voorbeelden en achtergronden. Een boek met theorie die het praktisch handelen ondersteunt. De ontwikkeling van het kind wordt centraal gesteld. Kunst Meester! behandelt de ontwikkeling van jonge kind naar oudere kind en sluit aan op de kennisbasis. Leerkrachten maken het verschil; zij zijn in staat te kijken en te luisteren naar de leerling en die leerling verder te helpen. Beginnende en aankomende leerkrachten leren met dit boek hoe zij kinderen kunnen begeleiden in 'verbeelden'. Zie de kindertekeningen -dus de leerlingen- die het startpunt zijn ...In alles!
Keywords: Beeldende vorming -- Basisonderwijs; Kunsteducatie -- Basisonderwijs; Tekenen -- Basisonderwijs