Backpacken voor dummies - Kelder, Michiel, ....- (Amsterdam : Pearson Benelux, 2014)
De wereld over trekken met slechts een rugzak en niets meer dan een vaag plan. Het klinkt niet erg georganiseerd, maar aan backpacken gaat wel degelijk voorbereiding vooraf. Ook onderweg moet je dagelijks keuzes maken. 'Backpacken voor Dummies' geeft je een overzicht van alles waarmee je te maken krijgt. Eerst lees je over de organisatie vooraf en gaat 't bijvoorbeeld om planning, reisduur, geld, gezondheid en formaliteiten. Daarna krijg je adviezen over zaken waar je tijdens je reis tegenaan kunt lopen. Denk aan vervoermiddelen, accommodatie, veiligheid, werken en studeren. Bovendien krijg je per werelddeel een groot aantal nuttige backpacktips.
Hoewel in de titel 'Backpacken' voorkomt, moet dit niet al te letterlijk genomen worden. De uitgave is bedoeld voor mensen die met weinig bagage geruime tijd op reis gaan. En dat kan zijn met een rugzak, een rolkoffer of een rugzak met wieltjes. Dat laatste is het prettigst, want dan kun je alles op je rug dragen bij steile metrotrappen en daarna je bagage gewoon voortduwen. Het uiterst plezierig geschreven boekje biedt zo ongeveer alle informatie die je als (aanstaande) rondtrekkende reiziger nodig kunt hebben. Veel ervan kun je ook in survivalboeken terugvinden, maar hier wordt echt rekening gehouden met 'normalere' zaken waar je mee te maken kunt krijgen. Zoals daar zijn reisdocumenten en verzekeringen, hoe ga je je verplaatsen en waar kun je overnachten, tien tips voor het zoeken naar vliegtickets en tien manieren om je herinnering levend te houden. Bovendien wordt per werelddeel onder andere aandacht besteed aan de beste periode om daar rond te reizen, wat voor klimaat er heerst en er is een overzichtskaartje met globale autoreistijden. Kortom, een uiterst nuttige uitgave, ook voor jongeren vanaf ca. 17 jaar.
Keywords: Survivaltechnieken; Trektochten