De sportwereld voor het hbo - De Leeuw, Jan, 1955- (Nieuwegein : Arko Sports Media, 2014)
Voor velen is sport 'de belangrijkste bijzaak ter wereld'. Maar wat is sport nu eigenlijk? De sportwereld voor het hbo biedt in vijf delen een systematische intro- ductie in de sportwereld. Het begint met een inleidend hoofdstuk over het wezen van sport. Daarna volgen twee historische hoofdstukken over de geschiedenis van de moderne sport en over de Olympische Spelen. Deel 3 gaat over ethiek en sport beoefening. Deel 4 besteedt ruime aandacht aan sport en samenleving. Het laatste deel behandelt sport, organisatie en beleid. Elk hoofdstuk sluit af met opdrachten en debatstellingen. Over de gehele methode verspreid zijn diverse cases opgenomen uit de sportwereld. Speciaal met het oog op zelfstandig studeren is een uitgebreide index toegevoegd. Het boek wordt ondersteund door een website met onder meer een sportquiz en een oefentoets. Het Twitter-account is @sportwereldhbo.
De auteur schetst, in samenwerking met vele deskundigen, een beeld van het ontstaan van en de enorme ontwikkelingen binnen de sport. Het boek is bedoeld als studiemateriaal voor sportgerelateerde hbo-opleidingen zoals opleidingen voor bewegingsonderwijs en sportmanagement, -marketing, -beleid, -communicatie, en -journalistiek. Het geheel is ingedeeld in vijf hoofdstukken met als titels: sport en filosofie, sport en geschiedenis, sport en ethiek, sport en samenleving en sport, organisatie en beleid. In subhoofdstukken wordt de rol van sport in alle facetten en ontwikkelingen inzichtelijk gemaakt. Belangrijke gebeurtenissen zijn in in cases opgenomen; elk hoofdstuk wordt afgesloten met een verwerkingsparagraaf en opdrachten. Door de korte, bondige beschrijving van de betekenis van sport voor de mens en de wereld is een inzichtelijke en bruikbare bron van informatie ontstaan. Aanbevolen voor studenten in het sportgericht-onderwijs, maar ook voor allen die werken in sport-gerelateerde beroepen. Voorzien van illustraties in kleur, overzichtelijke vormgeving in een kleine, duidelijke letter. Met uitgebreide literatuuropgave en register.
Keywords: Sport