Praktische psychofarmacologie - Moleman, P., ....-; Birkenhäger, T. K., ....-; Van den Broek, W. W., ....-; Ketelaars, C. E. J., ....- (Houten : Prelum, 2014)
Al vijftien jaar is Praktische psychofarmacologie het Nederlandstalige standaardwerk over farmacotherapie bij psychiatrische patiënten. Meer dan 15.000 exemplaren vonden in deze periode hun weg naar psychiaters, apothekers, huisartsen en andere medische hulpverleners. Deze vijfde, herziene druk is geactualiseerd en uitgebreid met de laatste inzichten op basis van uitgebreid wetenschappelijk literatuuronderzoek. Praktische psychofarmacologie behandelt systematisch de stappen en overwegingen bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Deze praktijkgerichte leidraad verdient een plaats in de basisbibliotheek van elke medische professional die te maken krijgt met de behandeling van psychiatrische aandoeningen.
Inhoudsopgave: Middelen bij angst(stoornissen) en depressie, indicaties -De middelen -Indicaties volgens stoornissen ---- Benzodiazepine-agonisten -Indicaties -Onderzoek van de patiënt -Indeling -Behandeling -Bijwerkingen -Interacties --- Antidepressiva -Indicaties -Onderzoek van de patiënt -Indeling van antidepressiva -Farmacokinetiek en metabolisme, algemene principes -Behandeling van depressies en angststoornissen -Bijwerkingen -Interacties met andere farmaca -Keuze tussen antidepressiva --- Stemmingsstabilisatoren -Effectiviteit van verschillende middelen -Indicaties bij verschillende vormen van de bipolaire stoornis -Andere factoren van belang bij de indicatiestelling -Keuze van middelen bij verschillende fasen van de bipolaire stoornis -Onderzoek van de patiënt -Instellen van de behandeling -Bijwerkingen -Interacties -Routinecontroles, behandelingsduur en voorlichting -Alternatieve therapieën bij de bipolaire stoornis -Andere toepassingsgebieden --- Antipsychotica -Indicaties -Onderzoek van de patiënt -Indeling van antipsychotica -Farmacokinetiek en metabolisme -Sedatie en antipsychotisch effect -Behandeling van een acute episode -Preventieve en chronische behandeling -Bijwerkingen -Farmacodynamische interacties -Alternatieve therapieën -De middelen --- Psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen -Stimulantia -Adrenerge farmaca -Antidepressiva -Antipsychotica -Stemmingsstabilisatoren -Anxiolytica en hypnotica
Keywords: Psychofarmaca