Mick : Mick is anders, omdat hij autisme heeft - De Bruin, Colette, ....-; De Bruin, Anouk, ....- (Doetinchem : Graviant, 2012)
Mick is een voorleesboekje over autisme voor de allerjongsten. Met behulp van dit boekje kan de volwassene op een eenvoudige wijze autisme uitleggen aan het kind zelf, zijn broertje of zusje, maar ook aan zijn leeftijdsgenootjes. Na het lezen van dit boekje kan het gedrag van het kind met autisme gekoppeld worden aan Micks verhaaltjes. Hierdoor wordt het herkenbaar en ontstaat er begrip. Mick is gebaseerd op de methodiek van ‘Geef me de 5'. In ‘Mick denkt anders' staat het waarnemen in puzzelstukjes van een kind met autisme centraal. Wanneer er teveel of onduidelijke informatie binnenkomt, kan het kind dit niet verwerken. Paniek is hiervan het gevolg. Na puzzeltijd, als alle puzzelstukjes zijn verwerkt, is alles weer duidelijk. In ‘Mick speelt anders' staan vaste patronen in spel centraal. Vaak heeft een kind met autisme een eigen wijze van spelen. Wanneer een ander kind dit spel verstoort kan paniek hiervan het gevolg zijn. Regels helpen het kind het spel te begrijpen.
Mick denkt anders; Mick speelt anders
Doelgroep: tot 6 jaar
Keywords: Autistische kinderen; Jezelf zijn