Liefde, lust en ellende - Vonk, Roos, ....-; De Cleen, Claudie, ....- (S.l. : Scriptum, 2013)
De liefde houdt ons allen bezig. De jacht op de ware, hevige verliefdheid, bindingsdrang, relatieperikelen, drama's en scènes, liefdesverdriet, wraak: al deze zaken doen het hart sneller kloppen en kunnen de blik danig vernauwen. In dit bok leeft Roos Vonk mee met de lezer die dit alles ervaart, maar ze laat ook een ruimtere blik zien; een knipoog, een lach, een andere wending. Het boek biedt herkenning en vele eyeopeners. Onderhoudend, informatief en humoristisch schrijft Roos Vonk over haar eigen ervaringen, afgewisseld met wetenschappelijk onderzoek over bijvoorbeeld de rol van hormonen, emoties, hunkering, hechtingsproblemen en het single-bestaan. Ze geeft bruikbare tips voor mensen met vragen over bijvoorbeeld verschillen in seksdrive, prinsessengedrag van vrouwen, slappe-zakken-gedrag van mannen, schoonmoeders, scheve relaties, blijven of gaan, vrienden blijven. Een prikkelend boek over dat eigenzinnige mysterie, de liefde, waarin we uiteindelijk allemaal ervaringsdeskundige worden – soms onvrijwillig, maar meestal met overgave.
Korte teksten over diverse facetten van de liefde, zoals de jacht op de ware, bindingsangst en bindingsdrang, relatieperikelen, liefdesverdriet, verschillen in seksdrive en schoonmoeders. De teksten zijn opgedeeld in drie onderdelen: lust, liefde en ellende. Gebaseerd op eigen ervaringen en psychologisch onderzoek. De auteur, hoogleraar sociale psychologie en columniste, schrijft hier met een knipoog over een onderwerp dat ons allen bezighoudt. Een deel van de hoofdstukken verscheen eerder in het tijdschrift Psychologie. Alle fases van de liefde passeren de revue: van verliefdheid en het prille samenzijn in het eerste deel ('Lust'), naar de fase van de stabiele relatie in deel twee ('Liefde'). Het laatste deel ('Ellende') gaat over relatieproblemen, scheiding en over de gevoelens die daarbij horen. Op een luchtige en onderhoudende toon wisselt Vonk haar rijke persoonlijke ervaringen af met wetenschappelijk onderzoek over onderwerpen als emotionele hechting, persoonlijkheidsstijlen en paarvorming bij dieren. Naast informatie geeft Vonk ook bruikbare en soms hilarische tips voor veelvoorkomende problemen. De relativerende, humorvolle toon, de opbouw in compacte, prikkelende hoofdstukken en niet in de laatste plaats de originele en kleurige illustraties maken dit tot een plezierig leesbaar en informatief boek, waarin een brede lezersgroep zichzelf en hun partner ongetwijfeld zal herkennen.
Keywords: Liefde; Relaties