Dans expressie - Juf Noortje, ....-; Vancoillie, Marijke, ....-; Van den Abeele, Nico, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2012)
Heel wat leerkrachten staan onwennig tegenover het geven van dansexpressie. Ze zijn hiermee weinig of niet in aanraking gekomen tijdens hun opleiding en werkervaring. Die drempelvrees is onnodig. Immers, iedereen kan aan de slag met dansexpressie. Als je er als leerkracht zelf zin in het en ervoor openstaat, zul je versteld staan van wat kinderen kunnen. Dit boek wil leerkrachten die nog niet vertrouwd zijn met dansexpressie een steuntje in de rug geven bij hun eerste sessies. Maar ook meer ervaren leerkrachten kunnen in dit boek nieuwe invalshoeken ontdekken. Het is gebaseerd op de leerplannen muzische vorming dans en beweging. Dit boek is zo opgesteld dat je de volgorde van de sessies niet strikt hoeft te volgen. Je kunt creatief omgaan met de voorgestelde muziek- en materiaalkeuze (in de sessie ballonnendans kunnen de ballonnen bijvoorbeeld vervangen worden door linten). Het boek sluit af met tips om zelf sessies te ontwerpen. We hopen dat je samen met de kinderen ontdekt hoe leuk, creatief, verruimend en inspirerend dansexpressie kan zijn.
Dit boek is zowel bestemd voor leerkrachten, die vertrouwd willen raken met vormen van dansexpressie als voor meer ervaren leerkrachten, die hun kennis willen uitbreiden. Het boek gaat in de inleiding uitgebreid in op de filosofie achter deze vorm van expressie en de betekenis, de waarde, die dansexpressie heeft voor de creatieve, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Systematische aandacht wordt besteed aan de danselementen lichaam, ruimte, tijd, kracht en bewegingsverhaal, de opbouw van dansexpressie, de begeleiding van kinderen daarin, het gebruik van muziek. De beschrijvingen van de sessies zelf zijn opgebouwd uit een doelstelling, het benodigde materiaal, de te gebruiken muziek en het lesverloop. Ook is steeds aangegeven voor welke lagere school categorie ze bestemd zijn. Daarbij wordt uitgegaan van het Belgische onderwijssysteem, dat werkt met een eerste (groep 3, 4), tweede (groep 5, 6) en derde (groep 7, 8) graad. Met zwart-wittekeningen. Dit praktische, handzame boek maakt onderdeel uit van een reeks, gericht op verschillende vormen van expressie.
Keywords: Dansexpressie -- Basisonderwijs