Kinderen ontdekken de grote kunstenaars : tekenen en schilderen in de stijl van de grote kunstenaars - Kohl, MaryAnn F., ....-; Solga, Kim, ....-; Scholman, Josie, ....- (Katwijk : Panta Rhei, 2011)
Aan de hand van werk van honderd kunstenaars (onder andere Van Eyck, Da Vinci, Rembrandt, Monet, Van Gogh, Gauguin, Picasso en Christo) wordt een lessenreeks tekenen/schilderen opgezet voor kinderen van zes tot en met zestien jaar. Thema's die aan bod komen, zijn: Lang, lang geleden; Spontaan en ongedwongen; Dol en dwaas; Kunst die mag vandaag de dag; Kunst om mee te spelen. Bij iedere opdracht wordt door middel van picto's en beschrijving een indicatie gegeven van moeilijksheidsgraad, lesduur, techniek, benodigde materialen, werkwijze en tevens wordt er kort ingegaan op het leven van de kunstenaar wiens werk als uitgangspunt wordt genomen. Een heerlijk, overzichtelijk, illustratief rijk boek, dat al enige tijd geleden werd samengesteld door drie vrouwelijke auteurs/illustrators die op het gebied van opvoeding, onderwijs, kunstgeschiedenis en illustreren voor kinderen in de Verenigde Staten vele publicaties op hun naam hebben staan. Het boek wordt besloten met een verklarende woordenlijst en een overzicht van grote kunststijlen en -technieken. en bevat informatie over de samenstellers. Door de grote bruikbaarheid zeer aan te bevelen voor ieder die thuis, op school of elders met kinderen werkt.
Een boek met ruim 100 uitgewerkte lessen en ideeën om kinderen te leren tekenen in de stijl van Picasso of Escher, schilderen in de stijl van Rembrandt of Van Gogh en te knutselen in de stijl van Mondriaan of Dali. Elke les bevat een beknopte beschrijving van de kunstenaar en zijn stijl, en een eenvoudige creatieve activiteit gebaseerd op de essentie van diens stijl. De activiteiten zijn leuk om te doen en geven een snel resultaat (6–12 jaar).
Keywords: Kunsteducatie -- Basisonderwijs; Tekenen -- Basisonderwijs