Voor het onderzoek : de probleemstelling als basis voor praktijkonderzoek - Van Keken, Hans, ....- (Den Haag : Boom / Lemma, 2010)
Een onderzoek staat of valt met een helder geformuleerde probleemstelling, de beschrijving van een kwestie zoals jij die wilt gaan onderzoeken. Bij praktijkonderzoek gaat het altijd om zaken die in de beroepspraktijk spelen. Dat hoeft niet een probleem te zijn. Aanleiding tot je onderzoek kan ook de wens zijn om meer inzicht en kennis ter verbetering van die praktijk. De kunst is om je onderzoekskwestie zo duidelijk en verantwoord mogelijk met behulp van vooronderzoek te verwoorden. In dit boek zijn verschillende manieren gegeven om een probleemstelling, en vervolgens een hoofdvraag en deelvragen, te formuleren. Stap voor stap wordt duidelijk hoe je deze vragen kunt inperken en hoe je gebruik kunt maken van vakliteratuur. Daarnaast gaat het boek ook over onderzoeksethiek: hoe ga je om met zaken die boven komen naar aanleiding van jouw probleemstelling, welke eisen kan een opdrachtgever stellen, waar zijn jouw grenzen als onderzoeker? Met behulp van de opdrachten en de checklists kun je nagaan of je nog op het goede spoor zit. Een uitgebreide uitwerking van de opdrachten is achterin het boek opgenomen. De praktische insteek en de heldere uitleg vormen zeker een handvat in de ingewikkelde onderneming die onderzoeken kan zijn.
Een juiste formulering van een probleemstelling is van essentieel belang als je een onderzoek start. Natuurlijk gaat dit boek niet alleen over de probleemstelling, maar ook over alles waar je tegenaan loopt. Zo zijn er hoofd- en deelvragen en moet je kijken of het probleem misschien niet op te lossen is. Bij dat alles moet je literatuuronderzoek doen en goed contact hebben met degenene die of het bureau dat je de onderzoeksopdracht geeft. De auteur is socioloog en verbonden als docent aan de Hogeschool Utrecht. Het boek is dan ook vooral gericht op studenten die zich richten op sociale kwesties. Van Keken heeft al publicaties op zijn naam staan die met ICT te maken hebben. Hij weet dus ook waar hij het over heeft als hij aanbevelingen doet bij het zoeken naar databanken op internet. Opdrachten, checklisten (in deze tweede druk herzien) en een literatuurlijst maken dit boek heel geschikt voor praktisch gebruik. In deze nieuwe druk zijn enkele inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd en is een verklarende begrippenlijst toegevoegd.
Keywords: Sociaalwetenschappelijk onderzoek