Zingen met Octopus - Kets, Wim, ....-; De Pooter, Ann, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2014)
Elf moderne liedjes over gedrag in het verkeer en verkeersregels, die op de cd met vrolijke begeleiding te beluisteren zijn. Met liedteksten, muzieknotatie en stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.
Boek en cd met elf liedjes uit de Octopus Verkeersshow, een samenwerking van Levende Muziek en het Vlaamse Octopusplan voor veilig woon-schoolverkeer (www.octopusplan.be). Onderwerpen van de liedjes zijn onder meer het zebrapad, de fiets, fluohesjes, stoplichten en de politie. Ook het ‘Straplied' staat erin. Dat hoort bij de Strapdag, een Vlaams initiatief om stappen (lopen) en trappen (fietsen) te bevorderen. In het vrij grote, vierkante boek staat telkens links de tekst in een kleurenillustratie, en rechts de muziek met akkoorden. De liedteksten zijn kort en eenvoudig; de toon is opvoedkundig (‘Dit komt ervan! Speel niet op de stoep!' en ‘Doe toch steeds je gordel aan') en speelt ook in op angst: ‘Voor je 't weet is het te laat.' De zinnen zijn omwille van de rijm soms gekunsteld: ‘Met de fiets nu langs de vaart (…) er is niets wat 't evenaart.' De muziek is vrolijk, de arrangementen zijn stevig. De liedjes zijn ingezongen door verschillende zangers. In dezelfde opzet verscheen 'Straatlawaai: '15 nieuwe verkeersliedjes'(2014).
Keywords: Verkeersopvoeding -- Kleuters; Verkeersopvoeding -- Basisonderwijs