Van werkdocument tot eindverslag : praktijkgericht onderzoek doen en beschrijven - Kiewiet-Kester, Joke, ....- (Bussum : Coutinho, 2014)
Voor studenten is praktijkgericht onderzoek een belangrijk, maar vaak ook lastig onderdeel van de studie. Het uitgangspunt van dit boek is dat onderzoek doen en onderzoek beschrijven parallelle, elkaar beïnvloedende processen zijn. Het boek heeft als focus de toegevoegde waarde van het onderzoek voor de praktijk waarbij verslaglegging al vanaf het begin van het onderzoek een belangrijke rol speelt: van structurerend naar communicerend. Studenten merken dat vroegtijdige aandacht voor de verslaglegging de onderzoeksfocus verheldert, het onderzoek doen overzichtelijker maakt en de onderzoeksopbrengsten kan vergroten. Van werkdocument tot eindverslag is een aantrekkelijk en toegankelijk naslagwerk voor alle HBO-, master- of WO-studenten, die praktijkgericht onderzoek als onderdeel van het studieprogramma of afstuderen hebben. Ook voor promovendi of anderen die beroepsmatig met praktijkgericht onderzoek te maken hebben, kan het boek structurerende houvast bieden. De inhoud is gedegen, op niveau en helder qua opbouw. Het boek bevat diverse nieuw-ontwikkelde modellen en overzichten. Ook worden verschillende verslagmogelijkheden behandeld in relatie tot het doel en de doelgroep van het onderzoek. Wat daarbij kenmerkend is voor Van werkdocument tot eindverslag, is de toon: luchtig, vol voorbeelden en metaforen en waar mogelijk enigszins anekdotisch wordt praktijkgericht onderzoek op nuchtere wijze in kaart gebracht.
Keywords: Onderzoek voeren; Wetenschappelijke rapporteren; Rapporteren