Techniekdidactiek. - Arts, Willem Frans Marie, ....- (S.l. : Ecent (Expertisecentrumvoor lerarenopleidingen natuurwetenschap en techniek), 2013)
Goed techniekonderwijs is essentieel in een samenleving die zo fundamenteel door techniek wordt gevormd. Dit boek bevat een samenhangende verzameling actuele teksten over techniekonderwijs voorzien van praktische aanwijzingen die worden verantwoord vanuit literatuur. In het boek wordt rekening gehouden met de kennisbasis lerarenopleiding techniek en de kennisbasis didactiek technische vakken. Goed techniekonderwijs is van groot belang in onze samenleving, die sterk wordt gevormd door techniek en die ook in economische zin van techniek afhankelijk is. De kwaliteit van techniekonderwijs staat of valt echter met de kwaliteit van de docenten. Om techniekdocenten te ondersteunen bij hun taak, heeft een team van docenten en didactici de handen ineengeslagen met het technisch bedrijfsleven, om te komen tot een boek over techniekdidactiek. Het boek is geschreven voor techniekdocenten in de onder- en bovenbouw van het VO, MBO en HBO en voor instructeurs en opleiders in het technisch bedrijfsleven. Het boek bevat recente inzichten uit de internationale literatuur en inspirerende voorbeelden op het niveau van concrete onderwijssituaties en uitspraken van docenten, studenten en leerlingen. Het boek schrijft niet voor hoe techniek onderwezen moet worden. Het beschrijft ideeën (modellen, concepten en methodieken) die al worden toegepast, maar waarvoor soms een gezamenlijke taal ontbrak in Nederland. Docenten en instructeurs die het boek hebben gelezen, zijn daarna deelgenoot van die gezamenlijke taal en kunnen daardoor effectiever over techniekonderwijs communiceren en hun onderwijs ontwikkelen.
Inhoudsopgave (verkort): Deel 1 met een beschouwing over de identiteit van techniek 01. Wat is techniek? 02. Waarom techniekonderwijs? Deel 2 over karakteristieken van het vak, waarin steeds didactiek wordt beschreven vanuit één technisch onderwerp 03. Ontwerpen 04. Maken 05. Technische systemen 06. Samenleving Deel 3 over curriculum 07. Leerplan en methodekeuze 08. Beroepsgericht onderwijs in VMBO en MBO 09. Diversiteit 10. Ontwikkelingen
Bevat index
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs