De smoes van Loes - Hokke, Henk, ....-; De Wolf, Alex, ....- (Wommelgem : Van In, 2014)
Loes vertelt een smoes. Dat is iets anders dan liegen. Opa en haar vrienden gaan ook smoesjes verzinnen. Vanaf ca. 6 jaar.
Loes is een jokkebrok. Als ze ergens geen zin in heeft, verzint ze snel een smoes. Ze weet dat jokken niet mag, maar een smoes vertellen is niet erg. Ze zegt tegen Gerben dat ze zijn knikker niet heeft of tegen Sanne dat ze haar niet kan helpen. Ook opa ontkomt niet aan haar smoesjes. Maar als een boemerang komt alles bij haar terug als ze haar verjaardag wil vieren. Iedereen gaat juist iets anders doen op die middag. Het aardige van dit verhaaltje is dat Loes zonder beschuldigingen wordt genezen van haar smoesjes. Voor kinderen heel aanvaardbaar. Een oefenboekje (AVI 2) voor kinderen die net kunnen lezen. Meest korte zinnen zonder hoofdletters (behalve de namen van de personages), maar met alle leestekens. Elke zin begint op een nieuwe regel. Een duidelijk lettertype met schreef, een ruime interlinie en een wisselende regellengte zorgen voor een rustige bladspiegel. Vlotte eigentijdse illustraties die schetsmatig in zwarte lijnen zijn neergezet. Deze expressieve tekeningen zijn geschilderd in frisse kleuren en ze geven de tekst duidelijk weer. (AVI E3)
Keywords: Liegen; Vriendschap